Historiën Special: Vriend en Vijand

Het is weer oktober en dat betekent de Maand van de Geschiedenis! Dit jaar staat de Maand in het teken van het thema Vriend en Vijand. Historièn doet mee aan de Maand van de Geschiedenis met de Vriend en Vijand Special! 

vriendvijand

Oktober 2014 is de Maand van de Geschiedenis, met als thema van dit jaar Vriend en Vijand.

 

Achtergrond

vriend vijand klein
Maarten Schenk: soldaat van Spanje en Oranje

Maarten Schenk is een professioneel soldaat en legerleider ten tijde van de Tachtigjarige oorlog (1568-1648), die zowel voor de Spanjaarden als voor de Nederlandse opstandelingen vecht. Is deze huurling een vriend of een vijand? Lees hier het artikel.

vriend vijand klein
Twee dappere Mechelse broers op de brandstapel

In de Nederlanden kost de inquisitie tussen 1522 en 1575 aan een geschatte 3000 protestanten het leven. Het indringende verhaal van de ‘ketterse’ broers Frans en Nikolaas Thys laat zien hoe een executie op de brandstapel in zijn werk ging. Lees hier het artikel.

vriend vijand klein
Willem III van Oranje-Nassau

Willem III van Oranje-Nassau (1650-1702) herstelt in het rampjaar 1672 het stadhouderschap in ere en schopt het in 1688 zelfs tot koning van Engeland. Hoe wist hij de Republiek van de ondergang te redden? Lees hier het artikel.

vriend vijand klein
De Vrede van Nijmegen

In 1679 wordt in de Republiek de vrede van Nijmegen gesloten. Waarom vindt in Nijmegen een internationaal vredescongres plaats met onderhandelaars uit de Republiek, Frankrijk, Spanje , Zweden, Münster en het Heilige Roomse Rijk ? Lees hier het artikel.

vriend vijand klein
De kerstvrede van 1914

Tijdens de kerstdagen van 1914, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, gebeurt er iets bijzonders in het niemandsland tussen de loopgraven. Britse en Duitse soldaten vieren massaal samen kerstfeest.  Lees hier het artikel.

vriend vijand klein
Tolkien aan de Somme: voorbereidingen

John Ronald Reuel (J.R.R.) Tolkien (1892-1973) is de wereldberoemde schrijver van The Hobbit en The Lord of the Rings. Mensen zijn echter van alles in hun leven. Hij was namelijk ook een jonge Britse officier die samen met zijn beste vrienden in de Eerste Wereldoorlog vocht. Deel 1. Vriendschap en voorbereidingen op de Somme. Lees hier het artikel.

vriend vijand klein
Tolkien aan de Somme: ooggetuige

John Ronald Reuel (J.R.R.) Tolkien (1892-1973) is de wereldberoemde schrijver van The Hobbit en The Lord of the Rings. Mensen zijn echter van alles in hun leven. Hij was namelijk ook een jonge Britse officier die samen met zijn beste vrienden in de Eerste Wereldoorlog vocht. Deel 2.  Tolkien als ooggetuige aan de Somme. Lees hier het artikel.

vriend vijand klein
Nijmegen gebombardeerd: vergissing of een gelegenheidsbombardement?

Op 22 februari 1944 bombardeerden de Geallieerden bij vergissing de binnenstad van Nijmegen. Op die dag miste de vader van de auteur de tram naar school die enkele van zijn klasgenoten de dood bracht en werd het huis van zijn moeder getroffen  door een blindganger. Lees hier het artikel.

vriend vijand klein
Het Twentoldrama

Een groep van vijf jongeren is doodgeschoten aan de weg vanaf Deventer richting Holten, de Snippelingsdijk. Opnieuw een Deventer moordzaak? Ja, het verschrikkelijke Twentoldrama, bijna 70 jaar geleden. Lees hier het artikel.

Lezen, weten en beleven

vriend vijand klein
Beleg van Alkmaar voorbij: woensdag weetje 8 oktober

Op 8 oktober 1573 geven de Spanjaarden het beleg van Alkmaar op. Alkmaar is ontzet. Het beleg duurde van 21 augustus t/m 8 oktober 1573. Elk jaar vieren Alkmaarders op 8 oktober de bevrijding van hun stad. Lees hier het weetje.

vriend vijand klein
Vriendschap tussen Rusland en Nederland: woensdag weetje

Op 1 oktober 2013 weigert Rusland visa aan fotograaf Rob Hornstra en schrijver Arnold van Bruggen omdat ze meewerkten aan ‘Het Project Sotsji’. Een tentoonstelling met kritiek op Russisch beleid. Dit is slechts één voorbeeld van de spanningen tussen Nederland en Rusland in het jaar dat beide landen 400 jaar ‘vriendschap’ vierden. Was Rusland vaker vriend of vijand? Waarom begint de vriendschap tussen Rusland en Nederland eigenlijk in 1613? Lees hier het weetje.

vriend vijand klein
Karel de Grotejaar afsluiting: weekend tip

Tijdens de 24uur Nijmeegse geschiedenis, op zondag 26 oktober om 15.00 uur eindigt het Nijmeegse Karel de Grotejaar in de Sint-Stevenskerk. Lees hier de weekend tip.

vriend vijand klein
Het Tsaar Peter Huisje: weekend tip

Het Tsaar Peterhuisje (1632) is één van de oudste houten huisjes van Nederland. En uitgerekend in dit arbeidershuisje logeerde in 1697 de Russische tsaar Peter de Grote. Lees hier de weekend tip.

vriend vijand klein
Soldatenleven tijdens en na Market Garden: weekend tip

Na Market Garden in september 1944 volgt in februari 1945 het Rijnlandoffensief om de verdediging van de Duitsers te breken. Het bevrijdingsmuseum in Groesbeek stelt in de nieuwe tentoonstelling ‘Soldiers. Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief’ het soldatenleven tijdens en na Market Garden centraal. Lees hier de weekend tip.

vriend vijand klein
Ontmoet vriend en vijand in het Airborne Museum: weekend tip

In de maand oktober kom je in het Airborne Museum vrienden en vijanden tegen. Hoe herken je je vrienden in oorlogstijd als het gevaarlijk is je zichtbaar te maken als deel van het verzet? Lees hier de weekend tip.

vriend vijand klein
Trees krijgt een Canadees: bevrijdingskinderen in Nederland

Bij Uitgeverij Walburg Pers verscheen in 2012 Bonnie Okkema’s boek Trees krijgt een Canadees – Bevrijdingskinderen in Nederland. Lees hier de recensie.

vriend vijand klein
Moord op een onderduiker

Het verhaal van de moord op een 16-jarige Joodse onderduiker door twee verzetsmannen in de Vlierendse bossen bij Deurne, in 1942. Lees hier de recensie.

Schrijf je in voor TOEN!