Historiën webtip: herdenking van de Eerste Wereldoorlog in België

De komende jaren zijn er talloze herdenkingen die diverse momenten uit de Eerste Wereldoorlog herdenken. Voor de herdenkingen in België is de viertalige website http://www.be14-18.be opgericht. 

Openingspagina van de website. bron: http://www.be14-18.be/nl

Openingspagina van de website. bron: http://www.be14-18.be/nl

 

De eerste Wereldoorlog wordt vanaf dit jaar tot en met 2019 volop herdacht. Dat betekent een groot aantal herdenkingen en evenementen op diverse plaatsen in Europa. Voor België, waar een deel van de frontlinie lag, zijn alle wetenswaardigheden over de herdenkingen op een website gezet. Via de bijbehorende Facebookpagina blijf je vanzelf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Nationale ceremoniën

De site heeft een aantal handige tabs, waardoor je snel je weg kunt vinden. Via de tab ‘evenementen’ kom je bij een overzicht van onder andere de nationale ceremoniën terecht, waarbij op volgorde van belangrijkheid de diverse herdenkingen te vinden zijn. Daarbij kun je denken aan de inval in België en de dag dat de wapenstilstand werd gesloten, maar ook een grote internationale herdenking van de Slag om Ieper. Dit Belgische stadje lag jarenlang in de frontlinie en is vrijwel compleet verwoest.

Tentoonstellingen

Een andere pagina op deze site die absoluut de moeite waard is, is die waar de tentoonstellingen staan vermeld. Deze tentoonstellingen, die zich natuurlijk kenmerken door een Belgische invalshoek op de Grote Oorlog, gaan vaak over voor Nederlanders onbekende thema’s, zoals bijvoorbeeld de tentoonstelling Congo  en de Eerste Wereldoorlog. Hoewel vooral Frankrijk en België bekend staan als strijdtoneel, woedde de Eerste Wereldoorlog ook in Afrika. Daarnaast schenkt deze tentoonstelling aandacht aan de tientallen Congolezen die  in Belgisch uniform vochten in de modderige slagvelden rondom Namen, Antwerpen en het riviertje de IJzer.

Ronduit uniek is de tentoonstelling Malmédy-Waimes : Waalse Pruisen in 14-18.  Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, maakten de  Franstalige Belgische gemeenten Malmédy en Waimes deel uit van Pruisen, aangezien deze gemeenten na het Congres van Wenen (1815) aan Pruisen waren toegewezen. Dit historisch unicum wordt geïllustreerd door een breed programma met onder andere een tentoonstelling (in 4 talen), een reeks conferenties, animaties en een historisch parcours.

Meer weten? Bezoek de site!

Natuurlijk bevat de website veel meer interessante  info, die zich vaak lenen voor een dagje uit of onderwerp kunnen zijn van studie. Een bezoek aan de website is dan ook meer dan de moeite waard!

Erik Sweers

Erik Sweers studeerde van 1997 tot 2004 geschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Sinds 2008 is hij redacteur voor Historiën. Erik heeft in samenwerking met diverse uitgeverijen lesmateriaal voor het voorgezet onderwijs gemaakt, zoals GeschiedenisNU en de geschiedenislesmethode Columbus.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!