Historisch Nieuwsblad in beeld

Historicus heeft een haat-liefde met Historisch Nieuwsblad: “Wie een gerust en stil leven wil leiden kan het Historisch Nieuwsblad missen. Het is insolent, impertinent, vrijpostig en ongemanierd. Maar met en soms ondanks die hoedanigheden is het tegelijk eerlijk, openharti, informatief en vooral oorspronkelijk. De redactie streeft naar een eigen, onafhankelijke benadering, los van het historische of culturele establishment. Ze wordt in de keus van haar middelen niet gehinderd door schroomvalligheid.” (p.9)

Historici Maarten van Rossem, Geert Mak en Loe de Jong prijzen Historisch Nieuwsblad aan. De boodschap maakte deel uit van “een grootscheepse reclamecampagne” uit 2003 die mogelijk werd gemaakt door financiele steun van het Bedrijfsfonds voor de pers.” (p. 120)

In navolging van het erbarmelijk gemaakte geschiedenisproefwerk door Tweede Kamerleden, werd in 2003 besloten “eens uit te zoeken hoe het eigenlijk gesteld was met de historische kennis van de gemiddelde Nederlander.” Een kale 4 was het resultaat. (p.127)

In 2004 werkte Historisch Nieuwsblad mee “aan de krankjorume verkiezing van de ‘grootste Nederlander’. (p. 129)

De museumtest van Historisch Nieuwsblad groeide in korte tijd uit tot “de schik van museumdirecties”. (p. 131)

“Ook in cyberspace wist Historisch Nieuwsblad zijn weg te vinden”. In 1998 werd een eigen internetsite gelanceerd, die uiteraard al enige restylingen heeft ondergaan. (p. 132)

“Flink wat onrust veroorzaakten de schrifturen van Bastiaan Bommelje.” Ook Geert Maks populaire werk In Europa werd kritisch beschreven. (p.135)

De Grote Geschiedenis Quiz werd in 1999 voor het eerst gespeeld. “Echte bekendheid kreeg dit evenement pas in 2002, toen de Grote Geschiedenis Quiz voor het eerst werd uitgezonden op tv.” (p.139)

De Week van de Geschiedenis wordt voor het eerst georganiseerd in 2004. “De Week van de Geschiedenis wordt steevast ingeluid met de … Nacht van de Geschiedenis.” (p. 141)

Door “aan te haken bij wat in de ogen van de lezer geschiedenis is”, begon in 2005 “een heuse groeispurt” van de oplage. De “ingrijpende restyling van 2005 en 2009 en actieve promotie zullen daaraan mede debet zijn. (p. 145-147)

“Grappen hebben nogal eens de neiging uit de hand te lopen, wat over het algemeen onprettig is. Heel soms heeft dit echter ook positieve gevolgen. Dat geldt ook voor het wonderbaarlijke succes van Maarten!” De eerste Maarten! verscheen in 2008; de eenmalige opzet is inmiddels omgezet in een regelmatig verschijnend tijdschrift. (p. 148-151)

Het Historisch Nieuwsblad ontplooit “nog tal van andere activiteiten”, waaronder het uitgeven van boeken, zoals 3 Oorlogen van Maarten van Rossem. (p. 164)

“Waar ik echt trots op ben is de instelling van het beste historische boek. Die is voor het eerst in 2007 uitgereikt”, aldus hoofdredacteur Frans Smits. (p. 165)

In 2015 organiseert Historisch Nieuwsblad voor het eerst het Geschiedenis Festival. Op het evenement komen tal van sprekers uit Nederland en Engeland, onder wie Maarten van Rossem, Diederik van Vleuten, Jonathan Israels en Ian Kershaw.

In 2015 organiseert Historisch Nieuwsblad voor het eerst het Geschiedenis Festival. Op het evenement komen tal van sprekers uit Nederland en Engeland, onder wie Maarten van Rossem, Diederik van Vleuten, Jonathan Israels en Ian Kershaw.

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

2 Reacties op Historisch Nieuwsblad in beeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!