Historische roman: De witte ruiter

De witte ruiter is het tweede boek van een reeks historische romans over het  Engeland van de negende eeuw over de strijd tussen Angelsaksen en Vikingen, tussen christenen en heidenen.

De witte ruiter is het tweede boek van een reeks historische romans over het  Engeland van de negende eeuw over de strijd tussen Angelsaksen en Vikingen, tussen christenen en heidenen. Cornwell schrijft met vaart en humor en paart psychologische overtuigingskracht aan  historische precisie.

Viking en Angelsaks

Het vervolg van de succesroman Het Laatste Koninkrijk is De Witte Ruiter, het tweede deel van een hart- veroverende reeks over het lot van de legendarische Alfred de Grote en het ontstaan van Engeland zoals we dat kennen. In dit boek staan de Saksen er aanvankelijk uitermate beroerd voor. Verslagen door de Vikingen, die  praktisch heel Engeland hebben onderworpen, trekken Alfred en een kleine troep krijgers zich terug in het moeras. Een van hen is Uhtred, de hoofdpersoon van deze reeks. Voor een moment overdenkt Uhtred, de hoofdpersoon van dit boek, de twee zielen die in zijn borst huizen: Viking en Angelsaks.

Ik begreep eindelijk dat ik bij de Vikingen weliswaar gelijk was aan mijn naaste vrienden, maar dat ik zonder die vrienden een van de vele krijgers zonder land of heer zou zijn. Onder de Saksen echter was ik werkelijk één van hen en niet afhankelijk van andermans grootmoedigheid.

Alfred de Grote

Veel gelegenheid voor zulke overpeinzingen heeft de held van Het Laatste Koninkrijk (lees de recensie) niet, want ook in De Witte Ruiter tuimelen de gewelddadige krachtmetingen tussen de Vikingen en de Saksen van de pagina. Tegen de achtergrond van de grillige Engelse zuidwestkust, de moerassen van Somerset en het verafgelegen westen van Wales weerstaat de gedecimeerde macht van Alfred de Grote. In dit negende-eeuwse drama speelt Uhtred zijn eigen rol.

Bernard Cornwell (1944) is de beste schrijver van historische avonturenromans in het Engels taalgebied. (Washington Post).

Bernard Cornwell,
De witte ruiter. Historische avonturenroman

Uitgeversmaatschappij Walburg Pers,
ISBN 978.90.5730.910.6, prijs € 24,95 – 368 pagina’s.

Schrijf je in voor TOEN!