Hoe een nachtmerrie leidde tot de geboorte van Frankenstein

Wetenschappers hebben nog lang niet alle vragen rondom slaap en onze hersenen kunnen beantwoorden. Dit fundamentele onderdeel van ons leven is fascinerend en mysterieus tegelijk. Ieder mens droomt en beleeft soms de meest bijzondere avonturen. Sommige dromen van beroemde wetenschappers, schrijvers en uitvinders hebben de wereld zelfs veranderd. Zo vormde een enge nachtmerrie in 1816 de inspiratie voor Mary Shelley om het iconische verhaal van Frankenstein te schrijven.

De geboorte van Frankenstein

Op een koude en donkere winteravond verbleef de 18-jarige Mary Godwin (later Shelley) bij de dichter Lord Byron in het Zwitserse Geneve. Ook haar latere echtgenoot Pery Bysshe Shelley was aanwezig. Europa had destijds te maken met een zeer koude en vulkanische winter door de uitbarsting van de Mount Tambora in Indonesië. 1816 is zelfs de geschiedenisboeken ingegaan als ‘het jaar zonder zomer’. Een ideale situatie om een horrorverhaal te schrijven, zo vond Lord Byron. In zijn luxueuze villa ‘Diodati’ daagde de dichter zijn vrienden uit om het beste horrorverhaal te schrijven. Na dagenlang weinig inspiratie te hebben kwam Mary op het idee om iets te schrijven over een ‘lijk dat tot leven wordt gebracht’. Die nacht beleefde Mary een angstaanjagende droom waarin ze het verhaal van Frankenstein voor zich zag:

“I saw the pale student of unhallowed arts kneeling beside the thing he had put together. I saw the hideous phantasm of a man stretched out, and then, on the working of some powerful engine, show signs of life, and stir with an uneasy, half vital motion. Frightful must it be; for supremely frightful would be the effect of any human endeavour to mock the stupendous mechanism of the Creator of the world.”

Het huidige Villa Dioda, waar Mary Shelley (linksboven) 'Frankenstein' bedacht (bron: Wikimedia)

Het huidige Villa Dioda, waar Mary Shelley (linksboven) ‘Frankenstein’ bedacht (bron: Wikimedia)

Het eerste sciencefiction boek

In 1818 publiceerde Mary Shelley het boek Frankenstein, ook wel Modern Prometheus genoemd. ’s Werelds allereerste sciencefiction boek was een feit. In Frankenstein probeert Victor Frankenstein een mens te creëren. Dit lukt echter niet helemaal. Doordat het menselijk lichaam zo complex is, moet hij de verschillende onderdelen heel groot maken. Het wezen veranderd in een monster. De wetenschapper walgt hiervan en ook de mensen die het monster tegenkomen kunnen hem uit angst niet accepteren. Als gevolg zondert hij zichzelf af. Ook probeert hij het monster te vernietigen. De eenzaamheid drijft het monster langzaam tot wraak op degene die hem heeft gemaakt. Hij vernielt vervolgens alles wat Frankenstein lief heeft, waaronder zijn zoon.

Aantekeningen voor 'Frankenstein', en het beroemde boek (bron: Wikimedia)

Aantekeningen voor ‘Frankenstein’, en het beroemde boek (bron: Wikimedia)

Icoon uit de horrorwereld

Al op 18-jarige leeftijd schreef Mary Shelley een boek met een iconische status. In de afgelopen tweehonderd jaar ontelbaar veel toneelstukken, films, videospellen en tv-producties. ‘Frankenstein’ is een van de grootste iconen uit de horrorwereld. Mary Shelley stierf in 1851 uiteindelijk op 53-jarige leeftijd in Londen. Later in haar leven beschreef Shelley het verblijf in Zwitserland als ‘when I first stepped out from childhood into life’.

Kom in de stemming voor Halloween en lees ook:

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!