Hoe Gavrilo Princip de Eerste Wereldoorlog ontketende

In mei 2013 verschijnt bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen het boek Het fatale schot. Of hoe Gavrilo Princip de Eerste Wereldoorlog ontketende van Hans Koning.

In mei 2013 verschijnt bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen het boek Het fatale schot. Of hoe Gavrilo Princip de Eerste Wereldoorlog ontketende van Hans Koning. Deze historische roman behandelt een nog steeds actueel vraagstuk — is gewelddadige tegenstand tegen de heersende orde of de bestaande maatschappij — terreur of verzet?

Gavrilo Princip was de zeventienjarige Servische gymnasiast die op 28 juni 1914 in Sarajevo met een fataal schot op de Oostenrijkse troonopvolger Franz-Ferdinand een keten van gebeurtenissen in gang zette. Uiteindelijk leidde die in augustus van dat jaar tot de Eerste Wereldoorlog, het bloedige drama dat de rest van de twintigste eeuw zou tekenen. Gavrilo was zeker niet de eerste vertegenwoordiger van het jongerenverzet die de oversteek maakte van idealistisch activisme naar gewelddadige strijd, maar zijn naam symboliseert die overgang wel. Met veel inlevingsvermogen en sympathie geeft Hans Koning, bijzonder geboeid door de revolutiedrang van de jeugd, een meeslepende visie op wat de jongen kan hebben bewogen. Deze roman is de gefingeerde autobiografie van Gavrilo Princip, die gevangen zat in het latere concentratiekamp Theresienstadt, waar hij op 28 april 1918, juist voor het einde van de oorlog, zou creperen. Het zijn thema’s van de eeuw die Hans Koning aanroert: Jongerenverzet, Servisch nationalisme, terreur. Hij doet het met hartstochtelijke compassie.

Het fatale schot verscheen 1974 als Death of a schoolboy in Amerika en werd door Hans Koning onder het pseudoniem Dolf Koning naar het Nederlands vertaald. In deze uitgave is ook een nawoord van historicus Jacco Pekelder opgenomen.

Hans Koning (1921-2007) was Amerikaans schrijver van Nederlandse afkomst. Zijn romans warden verfilmd en zijn reportages en commentaren verschenen onder meer The New York Times, Harper’s, en The New Yorker.

Hans Koning,
Het fatale schot. Of hoe Gavrilo Princip de Eerste Wereldoorlog ontketende,

Uitgeversmaatschappij Walburg Pers,
ISBN 978.90.5730.912.0, prijs €24,95 – 256 pagina’s.

Schrijf je in voor TOEN!