Hoe komen Vikingen aan hun naam?

Vikingen hebben vaak indrukwekkende namen: Eric Bloodaxe, Svein Forkbeard of kortweg Cnut. Maar hoe komen zij eraan?

De namen van Vikingen hebben ze niet zelf bedacht, maar zijn enkele eeuwen later door middeleeuwse schrijvers verzonnen. De bijnamen slaan op fysieke eigenschappen (Ivar the Boneless) of gedrag (Olaf the Stout). Ook spreekt niet zelden nog de angst door die Vikingkrijgers inboezemden bij de vroegmiddeleeuwse bevolking. Neem Eric Bloodaxe: blood is bloed, axe is bijl. Die Eric, die belooft niet veel goeds.

Top 10 Verschrikkelijke Vikingnamen

Veel literatuur over Vikingen is in het Engels (en Scandinavisch, maar de auteur kent zijn beperkingen) , vandaar dat de namen in het Engels staan met daarachter de Nederlandse vertaling.

Sigurd Snake-in-the-Eye

Sigurd Snake-in-the-Eye

10. Olaf the Peacock, Olaf de Pauw

9.   Thorolf Butter, Thorolf Boter

8.   Keith Flatnose, Keith Platte Neus

7.    Ivar the Boneless, Ivar de Beenloze

6.   Sigurd Snake-in-the-Eye, Sigurd Slang-in-het-Oog

5.   Rudolph the Rednose, Rudolf de Roodneus

Eric Bloodaxe

Eric Bloodaxe

4.   Harold Forkbeard, Harold Vorkbaard

3.    Cnut, Knoet de Grote

Koning van Denemarken en Noorwegen die in 1016 Engeland verovert en er koning wordt. Sterft in 1035.

2.     Harold Bluetooth, Harold Blauwtand

Koning van Denemarken die verschillende rijken verenigt. Zweeds telecommunicatiebedrijf Ericsson heeft draadloos protocol naar hem vernoemd. Sterft in 985.

1.      Eric Bloodaxe Eric Bloedbijl

Koning van Noorwegen die onder meer twee broers doodt om zijn macht te waarborgen. Is tot tweemaal toe koning van Jorvik (York, Engeland). Sterft in 954.

rudolph the rednose

Rudolph the Rednose

harold bluetooth

Harold Bluetooth

Vicious Vikings van Horrible Histories

De tekeningen (door auteur) zijn deels gebaseerd op de tekeningen van Martin Brown, die hij maakte voor Vicious Vikings, één van de delen van Horrible Histories van Terry Deary. Ook in de daarop gebaseerde televisieserie staan de Vikingen meer dan eens centraal. Zo zijn ze te zien als rockband die verhaalt over de eerste plundertochten in Engeland en als rappende slavenhandelaren.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=8qSkaAwKMD4[/youtube] [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GRvvvVzIRK8[/youtube] [bol_product_links block_id=”bol_5686d8bc3a74f_selected-products” products=”1001004000928974,9200000011384458,9200000048029931″ name=”Vicious Vikings” sub_id=”Horrible Histories” link_color=”D68F00″ subtitle_color=”D6982D” pricetype_color=”FF642B” price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFBD7A” border_color=”D27700″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!