Hoeveel doden vielen er tijdens de Watersnoodramp van 1953?

1.836 doden vielen er in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. De nacht staat bekend als de Watersnoodramp. Lange tijd gold dit in Nederland kortweg als De Ramp. nacht van de 1836 dodenRamp klinkt groots en verschrikkelijk; het aantal doden bevestigt dat. Toch voel je de impact vooral als je de details leert kennen. Zoals het verhaal van een overlevende die het zich nog levendig herinnert. De herinnering van Wim de Boet is er een die binnenkomt. Als 12-jarige jongen zwemt hij in die onheilsnacht naar de overkant van de straat. Naar het huis waar zijn overbuurman hem de reddende hand biedt. Wims zus Saar overleeft de ramp niet. Was het haar hand die Wim op zijn kuit voelde? En die losliet waarop Wim uit het water kon worden getrokken? Saar was één van de 65 doden in een straat in het Zeeuwse Oude Tonge. Eén van de 1836 doden die door storm en water werden overvallen in Zuidwest-Nederland.

Verloren strijd tegen het water

Minder omvangrijk zijn de gevolgen van een storm op een voorjaarse dag in mei 1983. Een storm die vanuit het niets opkomt, verrast watersporters die genoten van hun vrije Hemelvaartsdag. Het water trekt zich er niets van aan dat in de weerberichten het zware weer niet was aangekondigd. Weer verloren enkelen de strijd tegen het water. De omvang maakt het misschien geen ramp maar dat is het natuurlijk wel voor de nabestaanden.

Elsevier Historische Bibliotheek

Wat deze verhalen nog meer gemeen hebben dan het geweld van storm en water tegen de mens is dat beide geschiedenissen opgetekend zijn in een deel uit Elsevier Historische Bibliotheek. Na deel 1 Hitlers ongehoorzame hond is er nu deel 2: De nacht van de 1.836 doden en zesentwintig andere historische reportages. In Hitlers ongehoorzame hond zijn alle artikelen van een auteur: Robert Stiphout. De nacht van de 1.836 doden is samengesteld uit bijdragen van 14 verschillende auteurs. Deze verschenen in de periode 1989-2014. Alle zijn opnieuw geredigeerd waardoor onderwerpen die nog geen voltooid verleden tijd zijn, niet worden ontsierd door vooruitzichten of conclusies die nu achterhaald zijn. De volgorde waarin de artikelen zijn geplaatst is chronologisch. ‘Onze eerste verkiezingen’ speelt zich af in 1796. Verreweg de meeste gaan over de laatste afgelopen honderd jaar. De laatste gaat over de moord op Theo van Gogh in 2004.

Door de journalistieke aanpak en de beperkte omvang van de artikelen is deze bundel lekker weg te lezen. Tijdens een treinrit of ’s avonds op de bank. Verrassend zijn dan de onbekende –regionale-geschiedenissen, zoals over de emigratie van de Friezen die al halverwege de 19e eeuw startte. Of over Polen die al in het begin van de 20e eeuw in Limburg komen werken. Ook de link met de actualiteit (ook al is die actualiteit nu ook al geschiedenis aan het worden) is er, zoals in: ‘Wordt het weer zo erg?’, over de beurskrach in 1929. In veel artikelen gaat het over de ‘grote’ geschiedenissen, zoals D-Day, de Watersnoodramp, het ontstaan van de Europese Unie en de komst van de euro. Als de kennis daarover flink is weggezakt, is deze bundel een prettige manier om het historisch geheugen weer op te frissen. Wat mij betreft gaat het samenstellen voor Elsevier Historische Bibliotheek nog even door.

De nacht van de 1.836 doden en zesentwintig andere historische reportages
Elseviers Historische Bibliotheek deel 2.

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000039692353″ name=”De nacht van de 1.836 doden” sub_id=”” link_color=”E94C00″ subtitle_color=”E94C00″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E94C00″ deliverytime_color=”C20318″ background_color=”FFDF80″ border_color=”E94C00″ width=”500″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!