Hortense De vergeten koningin van Holland

In Hortense De vergeten koningin van Holland schetst Thera Coppens een aansprekend en levendig beeld van Hortense Bonaparte – de Beauharnais en het Napoleontische tijdperk in Frankrijk en Nederland.

‘De zwangere creoolse dame die begin 1783 begeleid door een mulattin over de boulevards van Parijs wandelde, was in 1763 geboren alsBoekcover Hortense De vergeten koningin van Nederland eerste kind van Joseph Gaspard Tascher de la Pagerie en Rose Claire des Vergers de Sannois.  Bij haar doop kreeg ze de namen Marie Joseph Rose maar ze werd kortweg Rose genoemd. Het was Napoleon Bonaparte die haar Joséphine zou gaan noemen’.  Deze zwangere dame was de moeder van Hortense Bonaparte – de Beauharnais, die de geschiedenis inging als de eerste en vergeten koningin van Nederland. Joséphine was de eerste vrouw van Napoleon Bonaparte en uit haar eerste huwelijk met Alexandre de Beauharnais werden zoon Eugène en dochter Hortense geboren.

Hortense de Beauharnais (1783) werd door haar moeder en stiefvader Napoleon gedwongen om te trouwen met Napoleons jongere broer Lodewijk Napoleon Bonaparte. Hij werd in 1806 aangesteld tot koning van Holland.  Het gearrangeerde huwelijk van Hortense en Lodewijk Napoleon was allesbehalve gelukkig.  Zij waren te verschillend qua karakter en hielden totaal niet van elkaar, en bovendien was Lodewijk niet bepaald een ‘gemakkelijke’ man om mee samen te leven. Lodewijk gedroeg zich extreem jaloers en paranoïde ten opzichte van zijn echtgenote, en beknotte daardoor haar vrijheid.  Hortense bracht haar tienerjaren door in het meisjespensionaat van Madame Campan, waar zij heel gelukkig was en veel plezier had.  Hortense gold als een goede leerlinge, die goed kon tekenen en schilderen, graag danste, toneel speelde en muzikaal begaafd was. Hoewel Hortense moeilijk kon wennen in het voor haar zo kille en vreemde Holland, zette zij zich wel in voor liefdadigheid. Zij liet zich uitvoerig informeren over de levensomstandigheden van armen, wezen, zieken en bejaarden. Maar Lodewijk wilde niet dat Hortense al te veel contact kreeg met de bevolking en verbood haar om zich in politieke zaken te mengen. Omdat Hortense slechts korte tijd in Holland verbleef, leerde men haar ook niet echt kennen. De empire inrichting van het Paleis op de Dam herinnert echter nog steeds aan haar en echtgenoot Lodewijk Napoleon Bonaparte.

Levendig beeld

Thera Coppens schetst een aansprekend en levendig beeld van Hortense Bonaparte – de Beauharnais en het Napoleontische tijdperk in Frankrijk en Nederland. Uiteraard worden ook Napoleon Bonaparte, zijn echtgenote Joséphine de Beauharnais, zijn familieleden en de mensen om hem heen op bijzonder aansprekende en herkenbare wijze beschreven. Hoewel het een ‘dikke pil’ is, leest dit boek bijzonder plezierig, en voor de liefhebbers van historische biografieën is dit boek een absolute aanrader. Thera Coppens heeft de bijzondere gave om heel treffend de sfeer in het Napoleontisch tijdperk, het hofleven bij de Bonapartes en het dagelijks leven weer te geven, en hierbij de lezer mee te nemen op een bijzondere reis door de tijd.

De muzikaal begaafde Hortense Bonaparte – de Beauharnais  componeerde circa 140 ‘Romances’ voor sopraan en piano of harp.
‘Partant pour la Syrie’ is wellicht de meest bekende compositie van Hortense Bonaparte – de Beauharnais. Deze compositie was van 1852 tot 1870 het Franse volkslied.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ORvTZMXV_ok[/youtube] [bol_product_links block_id=”bol_551b033a3106a_selected-products” products=”1001004002810972,9200000033762854″ name=”Hortense” sub_id=”” link_color=”E94C00″ subtitle_color=”E94C00″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E94C00″ deliverytime_color=”C20318″ background_color=”FFDF80″ border_color=”E94C00″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Schrijf je in voor TOEN!