I see a little silhouetto of a man…

Op 24 november 2016 was het 25 jaar geleden dat Queen-zanger Freddie Mercury stierf. Met hits als Bohemian Rhapsody, Somebody to love en We are the champions schreef hij niet alleen muziek maar ook geschiedenis.
fredd
Sommige rockbands komen in het nieuws vanwege rellen zoals ongeplande verbouwingen van hotelkamers, het uren laten wachten van hun fans, ordinaire feesten met topless serveersters en uren in de gevangenis wegens dronkenschap. Maar niet bij Queen. Nou ja, dat verdient enige nuancering. De laatste twee vergrijpen hebben zich inderdaad wel voorgedaan. En Freddie hield sowieso de roddelpers aan het werk dankzij zijn rock ‘n’roll-levensstijl. Maar verder heeft Queen een redelijk beschaafd imago.

Let me entertain you

Desondanks heeft de band een ware rel veroorzaakt. En niet zomaar één. Even was het tumult in de over het algemeen toch rustige wereld van de postzegelverzamelaars. In de kranten stonden koppen als ‘’Koninklijke’ zegel Freddie Mercury onder vuur’. Wat was daarvan de oorzaak?

“On the drums… Roger Taylor”

In 1999 werd als onderdeel van de Millennium Series-uitgifte in Groot-Brittannië een serie The Entertainer’s Tale gemaakt. Op de 19 penny-postzegel staat Freddie Mercury. In een voor hem vertrouwde pose. Met zijn losse microfoonstandaard. Het ontblote bovenlichaam gebogen naar achteren. Was die naaktheid het probleem?
Nee, zo conservatief zijn de Britten niet. Toch? Nee, wat echt shamefull was, was dat in de achtergrond, achter de drumkit en in een zee van licht drummer Roger Taylor te zien was. Of toch in ieder geval zijn silhouet.

Winston Churchill

Een levend persoon op een Britse postzegel was in 1999 nog not done. Zelfs voor Winston Churchill werd na de Tweede Wereldoorlog geen uitzondering gemaakt. Tegen degenen die het idee opperden om de oorlogspremier op die manier te eren werd gezegd dat het toch beter was om te wachten op zijn dood. In 1965 was het zover: Churchill overleed en de zegels verschenen. De regel was dus strikt.

Royal family en Queen

Het recht om in levende lijve je eigen beeltenis op een postzegel te zien was voorbehouden aan de koninklijke familie. Kort na de millenniumwisseling liet de Royal Mail de teugels vieren. Vandaag de dag kan iedereen op een postzegel verschijnen zo lang zij maar commercieel interessant zijn. Van comedians tot Harry Potter.

Ondanks een ongeschreven postwet stonden de Queen-leden –waarvan één dus up and rocking– toch op een postzegel. Met Freddie Mercury in de schijnwerpers. Zoals altijd.
Long may he reign.

koninklijke-zegel-freddie-mercury

Krantenartikel Rijn & Gouwe (krant), 5 juni 1999.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fJ9rUzIMcZQ[/youtube]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!