Illegale kranten tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in Nederland op vele manieren verzet gepleegd. De een overviel met  distributiekantoren, de ander schreef in het geheim illegale krantjes en foldertjes.

 

De eerste 'verzetskranten' waren heel eenvoudig: vaak een stenciltje met het belangrijkste nieuws. Bron: Geheugen van Nederland

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in Nederland op vele manieren verzet gepleegd. De een overviel met de revolver in de vuist distributiekantoren, de ander schreef in het geheim illegale krantjes en foldertjes, die het echte nieuws brachten. De Duitsers hadden namelijk alle kranten in Nederland onder hun controle en konden precies bepalen wat wel en wat niet in de krant kon komen. Over geallieerde overwinningen hoorde het volk via de officiële kranten maar weinig, maar via de illegale kranten konden de mensen daarover veel meer te weten komen.

 

Op de afbeelding zie je een mooi voorbeeld van een klein foldertje. Simpel getypt, zonder mooie lay-out maar wel zeer effectief: de lezer werd snel op de hoogte gebracht van het laatste nieuws.

 

In Nederland werden veel illegale kranten gedrukt. Trouw en Het Parool zijn mooie voorbeelden van kranten die ooit illegaal waren, maar later na de oorlog een doorstart maakten als legale krant. De telegraaf bestond voor de oorlog al en werd tijdens de oorlog door de Duitsers gecontroleerd.

Erik Sweers

Erik Sweers studeerde van 1997 tot 2004 geschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Sinds 2008 is hij redacteur voor Historiën. Erik heeft in samenwerking met diverse uitgeverijen lesmateriaal voor het voorgezet onderwijs gemaakt, zoals GeschiedenisNU en de geschiedenislesmethode Columbus.

More Posts - Website

1 Reactie op Illegale kranten tijdens de Tweede Wereldoorlog

  • kiana schreef:

    ik vind dit hele goede informatie ik heb dit gebruikt voor mn werkstuk hahahah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!