Interview met Iceman Wim Hof

HofDe Week van de Geschiedenis staat in het teken van land en water. Nederland en de Nederlanders strijden nog dagelijks voor behoud van land tegen het water. ‘Iceman’  Wim Hof strijdt tegen water in vaste vorm: ijs!  Een interview met een spiritueel ijskonijn.

IcemanIn de sciencefiction film The Iceman uit 1984 wordt een prehistorische man gevonden in een blok ijs. 40.000 jaar heeft hij daar in gezeten waarna wetenschappers hem weer tot leven weten te wekken. De film eindigt met de definitieve ontsnapping van de Iceman uit de moderne wereld waarin deze oermens onmogelijk kon aarden. Nederland heeft tegenwoordig zijn eigen Iceman: Wim Hof genaamd. Deze koele kikker is ook een soort oermens die extreme koude moeiteloos weet te weerstaan. Al meerdere keren heeft Hof immers aangetoond dat hij lange tijd in een bak met ijs kan verblijven zonder onderkoeld te raken. Een buitengewone prestatie die de meeste moderne stervelingen nooit zouden overleven. Momenteel heeft Hof het wereldrecord in ijs staan in handen met een tijd van 1 uur en 44 minuten. Maar dat is niet zijn enige opmerkelijke prestatie. In 2009 wist Hof bijvoorbeeld bijna naakt, bij een temperatuur van min 15, de Kilimanjaro (5892 meter) te beklimmen. Een poging om de top van de Mount Everest te bedwingen zonder kleding mislukte echter wegens een bevroren teen.

Hof wordt negen keer vermeld in het Guinness Record Boek en liep in Finland, schaars gekleed, een marathon uit bij temperaturen van min twintig graden Celsius. Daarnaast heeft hij ook bewezen zes en halve minuut zonder ademhalen te kunnen.

Veel van de kouderecords van Wim Hof werden vooraf door de wetenschap voor onmogelijk gehouden. Toch zette de Nederlandse Iceman door en bewees keer op keer dat wat onmogelijk lijkt dat niet altijd is. Onmogelijk bestaat voor Wim Hof simpelweg niet. Wetenschappers moesten verschillende keren hun ongelijk erkennen toen Hof bewees dat zijn geest inderdaad dikwijls sterker is dan zijn lichaam.

Momenteel is Hof bezig om voor de internationale markt een Engelstalig boek te schrijven over zijn uitdagingen, avonturen en wetenschappelijke bevindingen. Een gesprek met Hof over zijn drijfveren, de genadeloosheid van koude, de kracht van meditatie, de verhouding tussen lichaam en geest en spiritualiteit.

Klopt het dat u uw ijs-records en uw capaciteit om zeer koude temperaturen te weerstaan te danken heeft aan meditatietechnieken zoals Inner Fire etc?
Hof: “Ik heb mijn weerbaarheid ten aanzien van koude en warmte zelf aangeleerd. Geïnspireerd door de Tibetaanse Tumotechniek (innerlijk vuur) wilde ik op zoek naar een meer tastbare vorm van yoga. Alles wat ik las over esoterie vond ik namelijk niet tastbaar genoeg en het vulde mijn zielsleegte niet. Koude deed dat wel. Koude is genadeloos: hard, maar rechtvaardig. Het laat je zien wie en wat je bent, waarna je je kunt gaan ontwikkelen. Allerlei fysiologische mechanismen zoals het zenuwstelsel, het immuunsysteem, de bloedcirculatie, het hart en de geest worden door de blootstelling aan kou gradueel, ongeforceerd maar krachtig met elkaar verbonden. Dat resulteert in een gevoel van één zijn met jezelf en geeft macht over het lichaam.”

Is dat een spirituele ervaring?
Hof: “Spiritualiteit is voor mij maar één ding: het mysterie dat leven heet. Bewustzijnsverruiming is het deelachtig worden van dat mysterie. Je gaat dan voorbij aan je gedachten en bent in staat krachtig waar te nemen wie en wat je bent vanuit de werkelijke aard van de geest. Je gaat je geest en lichaam verder ontwikkelen. Het woord ‘ontwikkeling’ zegt het zelf al: het ont-wikkelen van alles wat je geleerd hebt in puur bewustzijn.
Puur bewustzijn kent geen grens, en die grenzeloosheid is via gevoel en besef waarneembaar doordat je de omringende alomtegenwoordigheid kan ingaan. Verfijnstoffelijking van het denken zorgt er voor dat het lagere denken een hoger gevoel en wezen ingaat.”

Wim Hof

Wim Hof. Bron: Wikipedia

Heeft de moderne (westerse) mens door een te veel aan welvaart en techniek verleerd om zijn lichaam via zijn geest te beheersen zoals de prehistorische mens dat vroeger nog wel kon?
Hof: “De huidige mens ziet jammer genoeg de kracht van de koude niet, terwijl het juiste gebruik van koude op lichaam en geest kan leiden tot een geweldige samenwerking van alle fysiologische mechanismen in het lichaam en de geest. Er zou veel meer onderzoek naar gedaan moeten worden om aan te tonen dat koude een nobele kracht bezit.”
Hof: “Het wordt tijd om aan te tonen dat de van zijn lichaam vervreemde moderne mens meer controle en macht terug kan krijgen over zijn lichaam en geest. Als we ons inspannen kunnen we die gave weer terughalen.”

Zou u met uw methode ook zeer warme temperaturen kunnen weerstaan?
Hof: “Laatst heb ik in samenwerking met National Geographic in New York – via een hitte-test – laten zien dat ik in de warmte ook prima uit de voeten kan. Door met mijn geest invloed uit te oefenen op mijn zenuwstelsel, immuunsysteem, bloedcirculatie en hart wist ik de kerntemperatuur van mijn lichaam bij 80 graden hitte 20 minuten lang op 37 graden te houden, terwijl de huid erg heet werd. Dat betekent dat de hypothalamus (thermostaat en regelaar in de hersenen) onder mijn controle staat. Een gezonde 22 jarige mannelijke proefpersoon hield het bij dezelfde hitte maar 7 minuten uit voordat zijn kerntemperatuur koortsachtig werd en hij uit de hitte gehaald moest worden. Tijdens het experiment werd er gebruik gemaakt van een infrarood-sauna die alleen op het lichaam afstraalt. De neuroloog, dokter en antropoloog (met verstand van yogi’s en dergelijke) die het evenement bijgewoond hebben, waren het er unaniem over eens dat ik ‘mind over matter’ had getoond, iets waarvan de huidige mens vervreemd is geraakt.”

“Ik kan echter meer dan dat alleen. Mijn adaptatie op grote hoogte is ook verbluffend. Toen ik bijvoorbeeld bijna naakt de Mount Everest ben ik opgegaan, had ik steeds bijzonder goede bloedwaarden, een uitstekende hartslag en een prima saturatie (hoeveelheid zuurstof in het bloed). Mijn conditie was beter dan die van de best getrainde alpinisten die al vaker in dergelijke extreme omstandigheden hadden geopereerd. Het toont alleen aan dat mijn methodes, die ik in de natuur heb geleerd, werken.”

Geeft u ook cursussen waarmee men uw technieken kan aanleren?
Hof: “Ik geef workshops (kosten: 95 Euro). In het tijdschrift Paravisie van deze maand staat daarover een groot artikel. Het blad heeft me ook voorgedragen om onderscheiden te worden als spiritueel kopstuk van het jaar.”

Wat leert men precies tijden zo’n cursus van u?
Hof: “Ik leer mensen zien dat we wel degelijk het vermogen hebben om middels de geest het lichaam tot in het autonome zenuwstelsel te beïnvloeden. Dat heb ik wetenschappelijk al verschillende keren aangetoond via bloedonderzoeken en fysiologische tests. Ik wil dat nu ook psychologisch aantonen (neuroplastisch onderzoek).”

“Mijn ervaringen zijn geen abstractie, maar een werkelijkheid die ik nog verder wil laten testen zodat het begrip en de techniek die bewustzijnsverruiming veroorzaken duidelijk op papier komen te staan Dat is beter en overtuigender dan al die abstraherende verhalen die je vaak in van die sappige en populaire boeken tegenkomt. Dergelijke zelfhulpboeken beloven van alles maar volgens mij hebben ze de touch with reality volledig verloren.”

“Door dergelijke wazige boeken raken mensen die echt op zoek zijn de weg behoorlijk kwijt. Dat wil ik rechtzetten met mijn testen en boeken.”
“Mensen moeten zich realiseren dat meditatie een actief proces is en niet alleen maar een kwestie van tot vervelens toe geduldig zitten. Het betekent oefening en regelmaat in bewustzijnsverruiming. Het is iets dat niet vanzelf komt, maar wel uit de eigen persoonlijkheid (het zogenaamde Zelf) spruit.”

Kunnen zieke mensen of mensen met psychische klachten ook wat hebben aan uw technieken?
Hof: “Via proefnemingen zoals ik die doe, wil ik aantonen dat ook het immuunsysteem wel degelijk beïnvloed kan worden. Via dergelijke beïnvloeding kunnen ziektes in het algemeen voorkomen of beïnvloed worden. Het is mijn point of focus aan te tonen dat dat mogelijk is. Het is belangrijk voor de mens om hernieuwd met zijn geest en lichaam te leren omgaan.
Dat is niet makkelijk te realiseren, want wat de boer niet kent dat vreet ie niet. Het zal derhalve nog een hele strijd opleveren om mensen er van te doordringen dat dat belangrijk is voor de (geestelijke) gezondheid. Maar ik ben er ondertussen aan gewend om (mentaal) tegen de bierkaai te vechten. Daar blijf ik gewoon mee doorgaan.”

Heeft u nog andere uitdagingen in het leven?
Hof: “Het mysterie van het leven is nu mijn grote uitdaging geworden. Het leven blijft een groot raadsel. Daar put ik veel energie uit.”

Bronnen:

Website van Wim Hof

Leer zelf de methode van Wim Hof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!