Interview schaakwonder Anish Giri

Maart 2012 zal de grote Nederlandse schaakbelofte Anish Giri actief zijn op het Europees kampioenschap in het Bulgaarse Plovdiv. Een interview met Giri over Garry Kasparov, schaakcomputers, zijn interesses buiten het schaken en het belang van intuïtie.

Giri

Anish Giri. Bron: Giri

Schaker Anish Giri: “Computers hebben geen principes”

De in Rijswijk wonende schaker Anish Giri (17) is een van ’s werelds grootste schaaktalenten. Zijn voornaam Anish betekent in het Sanskriet ‘almachtige’, ‘grootste’ of ‘ultieme’. Geen slechte naam voor een schaker op wereldniveau. Als namen voorspellende waarde hebben, zoals wel beweerd wordt, dan krijgen Giri’s tegenstanders het in de toekomst niet makkelijk met deze begaafde scholier. In 2009 werd de voor Nederland uitkomende Giri de jongste Grootmeester van dat moment (14 jaar en 7 maanden oud).

Hij wordt binnen de schaakwereld al verschillende jaren beschouwd als een wonderkind. Momenteel staat hij op de 27ste plaats van de FIDE-wereldranglijst met een ELO-rating van 2717. Bij de Junioren staat hij tweede van de wereld. Tijdens het afgelopen Tata-toernooi in Wijk aan Zee eindigde hij echter onverwacht op de laatste plaats terwijl hij vorig jaar nog in de middenmoot eindigde.

De familie Giri kwam in 2007 vanuit Japan naar Nederland omdat vader Sanjay een goede baan kon krijgen bij een technologisch instituut in Delft. Naar verluidt was wonen in zijn moederland Rusland geen optie meer omdat mensen met een allochtoons uiterlijk daar regelmatig gediscrimineerd worden. Aangezien Giri Nepalees bloed heeft, werd dat dus lastig. Giri woont sindsdien in Rijswijk en heeft een Nepalese vader en een Russische moeder plus twee zussen (Natasha and Ayusha).

Hij gaat naar het VWO in Delft en spreekt zes talen waaronder Nederlands, Japans, Russisch en Nepalees. Giri werd in Sint-Petersburg geboren en versloeg vorig jaar met zwart de nummer 1 van de wereld Magnus Carlsen (Noorwegen). Giri behaalde in 2010 ook brons op de Schaak-Olympiade in Khanty-Mansiysk (Rusland) en won daarnaast de toernooien van Sigeman & Co (2010 in Malmö/ Zweden) en Reggio Emilia (2012/ Italië). Momenteel maakt hij zich klaar om in het Bulgaarse Plovdiv deel te nemen aan het Europees Kampioenschap (19 maart- 1 april).

Een interview met schaakgrootmeester Giri, die op jongere leeftijd grootmeester werd dan schaaklegende Bobby Fischer. Hij bereikte die status 11 maanden eerder dan de Amerikaan. Giri: “gevoel, instinct en intuïtie zijn het allerbelangrijkst bij schaken.”

Was je teleurgesteld over je lage eindklassering bij het Tata-toernooi in Wijk aan Zee of viel dat wel mee?

Giri: “Ja, ik was wel teleurgesteld over het Tata-toernooi, maar ik zit er verder niet over in de put. Het was te wijten aan een combinatie van dingen dat ik daar niet optimaal presteerde. Er zat veel toeval bij. Het is niet aangenaam dat dit gebeurde, maar wel normaal dat het me een keer overkomt.”

Wat ging er vooral mis?

“Alles ging dit toernooi een beetje apart en vreemd. Eén partij begon niet goed, bij een andere heb ik niet goed verdedigd en bij weer een andere partij kreeg ik te maken met een vreemde stelling die ik helemaal niet kende. Dat ging het hele toernooi steeds zo door. Ik heb daardoor niet zo goed gepresteerd dit keer, maar het was wel leerzaam allemaal.”

Hoeveel uur oefen en studeer je per week?

“Dat kan ik eigenlijk niet precies zeggen. Het varieert en hangt af van de tijd die ik nodig heb voor andere zaken. Ik steek wel veel tijd in het schaken, maar ik moet ook nog naar school gaan en huiswerk maken. Dat kost ook tijd.”

Je zit nog steeds op school. Gaat het daar goed?

“Ik zit in de vijfde klas van het VWO en het gaat redelijk goed.”

Wat is je beste vak en wat je slechtste?

“Ik volg de richting ‘Natuur, Techniek en Gezondheid’. Wiskunde en Engels gaan behoorlijk goed net als de meeste ander vakken. Biologie gaat ook wel redelijk, maar dat vind ik wel wat moeilijker. Dat is veel uit je hoofd leren. Bovendien is het natuurlijk ook moeilijke stof over hetgeen er allemaal in je lichaam en in de natuur gebeurt.”

Word je wel eens gepest op school vanwege het schaken?

Lachend: “Nee, zeker niet.”

Wat is eigenlijk je IQ? Ik las dat het rond de 110 ligt. Klopt dat?

“Nee, het is nooit gemeten.”

Je vader is Nepalees, je moeder Russisch en jij komt voor Nederland uit. Wat voel je je het meest: Nepalees, Rus of Nederlander?

“Daar heb ik niet zo’n idee over. Ik voel niet meer voor het ene land dan voor het andere. Ik speel vooral voor mezelf.”

Je ouders komen uit heel verschillende culturen met heel verschillende religies. Ben jij Boeddhist, Russisch-Orthodox of nog iets anders?

“Ik ben Russisch-Orthodox, maar ik beschouw me niet als een erg religieus persoon. Ik doe er niet veel aan.”

Wat is volgens jou de beste schaker aller tijden?

“Dat is lastig te bepalen omdat er vroeger op een andere manier geschaakt werd dan tegenwoordig. Toen waren er nog niet zo veel partijen gespeeld en was er nog minder bekend over het spel. Er bestond daardoor bijvoorbeeld minder openingstheorie die je moest kennen.” “Tegenwoordig is er veel meer schaaktheorie en er wordt nu ook met computers gewerkt, waardoor je meer kunt weten over tactiek en strategie etc.”

Wie is je grote schaakvoorbeeld?

“Dat is Garry Kasparov omdat hij de laatste grote schaker was die het internationale schaak jarenlang wist te domineren. Hij heeft jaren geheerst in een periode die nog niet zo lang geleden is. Dat vind ik knap. Dat lukt tegenwoordig niemand meer. Er zijn nu meerdere goede schakers die aan elkaar gewaagd zijn en allemaal kunnen winnen. De top is breder geworden.”

Wie vind je momenteel de sterkste schaker ter wereld?

“Volgens de ELO rating is dat Magnus Carlsen. Maar ook Aronian, Anand en Kramnik zijn erg goed. Deze schakers zijn duidelijk beter dan de rest, maar iemand als Ivantsjoek mag er ook zijn hoor. Er is echter niemand meer die alles wint. Dat maakt alles wel spannender dan vroeger.”

Zijn computers (Deep Blue etc.) tegenwoordig beter dan mensen? 

“Ja, computers zijn tegenwoordig zeker beter dan menselijke schakers.”

Hoe komt dat?

“Ze bezitten meer rekenkracht en zijn in staat alle mogelijkheden te bekijken. Voor een mens is dat onmogelijk. Een menselijke schaker probeert logisch na te denken en zoekt zo naar een oplossing voor de stelling. Een computer heeft geen logica.”

Deep BlueTerwijl je toch juist zou denken dat een rekenapparaat als een computer juist logische en rationele oplossingen probeert te vinden voor stellingen en problemen. Of niet?

“Dat klopt wel, maar er moet iets aan toegevoegd worden. Een computer denkt inderdaad logisch, maar hij let ook op niet logische zetten. Dat doet een mens niet. Een computer denkt heel exact en heeft geen principes. Een menselijke schaker probeert vooral goed uit een stelling te komen en schat in wat de beste zet is terwijl een computer in staat is die beste zet gewoon uit te rekenen. Dat kan een mens gewoonweg niet.”

Zijn gevoel, intuïtie en instinct belangrijk bij schaken?

“Ja, dat is eigenlijk het allerbelangrijkste. Je hebt als menselijke schaker namelijk relatief weinig tijd om na te denken omdat de klok steeds doorloopt. Daarom moet je vaak een beslissing op gevoel nemen. Instinct en intuïtie zijn daarbij van groot belang. Je moet steeds je eigen plan volgen en je gevoel gebruiken.”

Wat is volgens jou het belangrijkste aspect van schaken? De strategie, de tactiek of de kunst om te improviseren etc.?

“Het gaat om de combinatie. Al de factoren die je noemde, spelen een rol en zijn van belang.”

Welke sporten doe je zelf nog naast het schaken?

“Tafeltennis en voetbal.”

Bestaat er een overeenkomst tussen voetbal, tafeltennis en het schaken?

Lachend: “Nee, niet echt.”

Wat vind je het boeiendst, leukst en interessantst aan het schaakspel?

“Dat er zo veel mogelijkheden in het spel zitten. Dat maakt het steeds interessanter. Ik vind het gewoon leuk om me daar mee bezig te houden en het spel te spelen.”

Denk je dat je wereldkampioen kunt worden?

“Daar houd ik me nu niet mee bezig. Dat speelt nog helemaal niet.”

Je hebt lang zonder trainer gewerkt. Heeft dat je carrière nadelig beïnvloed of juist niet?

“Een leraar is niet echt nodig. In Rusland heb ik in het begin wel een tijdje een trainer gehad en nu weer, maar het klopt dat ik heel veel zelf heb geleerd. Dat was geen nadeel volgens mij. Je kunt namelijk ook veel zelf aanleren. Je moet een bepaald niveau zien te halen en dat kan vaak ook wel door zelf hard te studeren en veel partijen te analyseren.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Ik wil mijn volgende toernooien goed spelen. Ik hoop bijvoorbeeld sterk te presteren op het komende Europees Kampioenschap in Plovdiv, Bulgarije (Maart). Voor de lange termijn heb ik niet echt plannen. Het is moeilijk lang vooruit te kijken.”

Wat wil je worden als het met schaken niet meer lukt of als je er geen zin meer in hebt?

“Daar heb ik nog geen idee van. Ik moet nog twee jaar naar school en dan zie ik wel verder. Naast mijn school speel ik veel toernooien en leer ik veel over schaken (analyseren, lezen, studeren) Het is goed te combineren met school, maar wel druk. Ik heb gewoon nog steeds veel plezier in het schaken en daarom blijf ik er mee doorgaan.”

http://www.eicc2012.eu

http://anishgiri.nl

http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5188

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!