Iran eist $300.000 van British Museum

Het British Museum in Londen weigert de Cyrus Cylinder aan Iran terug te geven. Het museum heeft het kleitablet te leen van de Islamitische Republiek. Iran eist nu $300.000 van het British Museum ter compensatie.Het British Museum in Londen weigert de Cyrus Cylinder aan Iran terug te geven. Het museum heeft het kleitablet te leen van de Islamitische Republiek. Iran eist nu $300.000 van het British Museum ter compensatie.

“The National Museum of Iran has spent about $300,000 for the exhibition and we will demand our loss to be compensated for by the British Museum,” zo zei Hamid Baqaie, hoofd van de staats Cultural Heritage Organisation, aldus de Iraanse staatstelevisie.

Oorspronkelijk zouden de Britten het kleitablet al in januari terugsturen, maar het museum heeft dat nu uitgesteld tot juli. Volgens een verklaring van het museum omdat nader onderzoek van het kleitablet nodig zou zijn. Iran verdenkt Groot Brittannië er echter van dat ze de kleitablet vasthouden vanwege de lobby tegen Iran in verband met de Iraanse ambities tot een kernwapenprogramma.

De 2500 jaar oude schat is vernoemd naar de Persische koning Cyrus de Grote en werd in 1879 ontdekt. Cyrus (in de Bijbel ook wel Kores genoemd) is mede beroemd geworden doordat hij in oktober 539 voor Christus Babylon veroverde, waar hij de daar gevangen gehouden Joden zou hebben bevrijd (vgl. Ezra I:I-II, Jes. 44:24-28, 45:13). De Cyrus cilinder bevestigd dat Cyrus Babylon op vreedzame wijze innam.

Bronnen
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/iran/7608957/Iran-demands-300000-from-British-Museum-over-Cyrus-Cylinder-delay.html
http://www.livius.org/ct-cz/cyrus_I/cyrus_cylinder.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!