Ivanka: de machtigste ‘First Daughter’ in de geschiedenis?

Inmiddels is het bijna een maand geleden dat het Amerikaanse volk tijdens een historische nacht Donald Trump tot hun president verkozen. Langzamerhand komt er iets meer duidelijkheid over wie belangrijke posities gaan vervullen in zijn kabinet. Opvallend genoeg zal een van de belangrijkste personen voor ‘The Donald’ geen kabinetspost bekleden. Het is namelijk zijn dochter Ivanka waar de Amerikaanse pers niet uitgepraat over raakt. Wie is de vrouw achter Donald Trump?

De rol van de First Lady

Bij iedere Amerikaanse president hoort natuurlijk een First Lady. Vanaf 20 januari 2017 heet zij Melania Trump, die in 1970 in Slovenië werd geboren als Melania Knauss. In het verleden maakten legendarische ‘First Ladies’ als Eleanor Roosevelt, Jackie Kennedy en Nancy Reagan grote indruk op het volk. Michelle Obama mogen we natuurlijk ook niet vergeten. Zij zette zich tijdens het presidentschap van haar man onder andere in voor gezond eten op middelbare scholen. Het lijkt erop dat Melania Trump een meer traditionele rol zal gaan vervullen. Zij zal voornamelijk de zorg op zich nemen voor de 10-jarige Barron, de zoon die zij met Donald kreeg.

Niet Melania, maar Ivanka als ‘First Lady’

Melania Trump gaf kort geleden aan dat ze zich wil inzetten tegen pesten op social media. Inmiddels is het al enige tijd opvallend stil. Ook tijdens de campagne zagen we de toekomstige First Lady erg weinig. Interessant genoeg lijkt de dochter van Donald Trump een grotere rol te gaan spelen tijdens het presidentschap. Ivanka wordt gezien als het ‘lievelingetje’ van Donald Trump, die vader is van 5 kinderen. Ze werd in 1981 geboren als enige dochter van Donald Trump en Ivana Zelníčková. Samen met haar broers Donald Jr en Eric beleefde ze een opvallende jeugd in de Trump tower, vol luxe en privileges.  Haar ouders scheidden in 1991, maar dit ging niet bepaald zonder slag of stoot.

Model en zakenvrouw

Het begin van de jaren ’90 was niet gemakkelijk voor de drie Trump-kinderen. Hun vader Donald ging vreemd met Marla Marples, iets dat uiteraard breed werd uitgemeten in de pers. Toch kwam het uiteindelijk allemaal goed met de kinderen. Na enkele jaren op de kostschool voltooide Ivanka aan de Universiteit van Pennsylvania cum laude haar studie Economie. Ook werkte ze enige jaren als model. Inmiddels werken Donald Jr, Eric en Ivanka voor de ‘Trump organization’ van hun vader.  Als hun vader eenmaal president is nemen zij de beheer van te zakenimperium waarschijnlijk helemaal over.

Het tegenovergestelde van ‘The Donald’

Opvallend aan Ivanka Trump is dat zij in veel opzichten precies het tegenovergestelde lijkt van haar vader. Zo oogstte ze in het realityprogramma The Apprentice veel lof door haar rustige en stijlvolle voorkomen, waarin Donald op geheel eigen wijze op zoek ging naar de perfecte ondernemer. Ook tijdens de presidentscampagne van 2016 kon het verschil tussen de heetgebakerde presidentskandidaat en zijn dochter niet groter zijn. De 35-jarige Ivanka speelde een belangrijke rol tijdens de Trump-campagne. Zo was het niet Melania, maar Ivanka die bekend maakte dat haar vader zich in de strijd mengde om het Witte Huis.

Steun aan de Democratische Partij

Ook haar speech tijdens de Republikeinse Nationale Conventie in Juli 2016 oogstte enorm veel lof. Ze pleitte tijdens haar toespraak voor zaken die de Democraten nauw aan het hart gaan. Zo wil ze graag dat alle Amerikaanse vrouwen betaald zwangerschapsverlof krijgen.  Niet alleen door haar toespraak tijdens de Conventie is Ivanka een opvallend figuur in de familie Trump. Zo doneerde ze samen met haar man de afgelopen jaren miljoenen aan politieke campagnes van de Democratische Partij.

De Joodse Kennedy’s

Ivanka is sinds enkele jaren getrouwd met Jared Kushner, die net als Donald een zeer succesvolle zakenman en investeerder is. Voordat de twee trouwden heeft Ivanka zich bekeerd tot het Jodendom.  Groot verschil met de Republikeinse familie Trump is dat Jared afkomstig is uit een familie die de ‘Joodse Kennedy’s’ worden genoemd. De Kushners zijn steenrijk, omstreden én Democraat. De twee hebben inmiddels drie kinderen samen. Ivanka deelt het wel en wee van haar gezin regelmatig op Instagram. Daarbij promoot ze regelmatig haar eigen kleding- en sieradenlijn, want alle aandacht komt natuurlijk mooi uit.

Ivanka: de vrouw achter Donald Trump (bron: Wikimedia)

Ivanka: de vrouw achter Donald Trump (bron: Wikimedia)

Strijd tegen klimaatverandering

Opvallend is het feit dat Ivanka kort geleden aangaf dat ze zich wil mengen in de strijd tegen klimaatverandering. Dit terwijl Trump in het verleden heeft aangegeven dat hij global warming een ‘hoax’ vindt. Naar het schijnt heeft Leonardo DiCaprio onlangs zijn documentaire ‘Before the Flood’ aan Trump’s invloedrijke dochter heeft gegeven. De toekomst zal moeten uitwijzen welke rol Ivanka werkelijk gaat spelen tijdens de Trump-campagne. Ook zal het niet altijd makkelijk zijn om het zakelijk imperium van het presidentschap te scheiden.

Bronnen

Lees ook

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!