Jacob Jan Cremer (1827-1880) in schijnwerpers in Driel

Het werk van de sociaal bewogen schilder, schrijver en voordrachtskunstenaar Jacob Jan Cremer (1827-1880) is in de vergetelheid geraakt. De Historische Kring Driel zorgt voor een herwaardering.

 

PERSBERICHT

Jacon Jan Cremer. Foto M. Verveer.

Op vrijdagmiddag 13 april 2018 vindt in Driel de onthulling plaats van een bronzen beeld ter ere van de sociaal bewogen schilder, schrijver en voordrachtskunstenaar Jacob Jan Cremer (1827-1880) die daar een deel van zijn jeugd doorbracht.

Onthulling beeld Kruuzemuntje

Het beeld stelt Kruuzemuntje voor, het meisje dat de hoofdrol speelt in Cremers gelijknamige Over-Betuwsche Novelle. Het wordt door de vereniging Historische Kring Driel aan het Betuwse dorp aangeboden.

De onthullingsceremonie vindt plaats om 14.30 uur aan de Cremerstraat ter hoogte van huisnummer 68 en wordt verricht door prof. dr. Lotte Jensen hoogleraar Nederlandse Literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit van Nijmegen en burgemeester Toon van Asseldonk van de gemeente Overbetuwe. Zij worden daarbij geassisteerd door de kinderburgemeester van de gemeente Overbetuwe en het meisje dat model heeft gestaan voor het bronzen beeld van Kruuzemuntje.

Unieke tentoonstelling

Ter gelegenheid van de onthulling van het beeld vindt in de hervormde kerk van Driel diezelfde dag en de dag erna een tentoonstelling plaats met werk van Jacob Jan Cremer.

Gelders boslandschap, 1849, Rijksmuseum Amsterdam.

De tentoonstelling omvat uniek materiaal dat door een aantal particuliere verzamelaars voor deze bijzondere gelegenheid in bruikleen wordt gegeven. Naast meerdere tekeningen zullen 4 van de 10 nog traceerbare olieverfschilderijen van Cremer te bewonderen zijn en worden ook originele handschriften, bijzondere drukken van zijn boeken en andere objecten getoond. Tevens zal de tentoonstelling ingaan op de sociale bewogenheid van Cremer die onder meer resulteerde in het afschaffen van kinderarbeid in Nederland.

De tentoonstelling is op vrijdag 13 april van 10.30 – 14.00 uur te bezichtigen. En op zaterdag 14 april van 9.00 – 16.00 uur. De toegang is gratis.

Prominente kenners spreken

‘s Avonds 13 april worden door een viertal prominente kenners en verzamelaars korte inleidingen verzorgd over Cremer die een deel van zijn jeugd in Driel doorbracht.

De inleidingen zullen deze avonden worden verzorgd door:

  • Pieter van der Kuil die de Romantische schilderkunst van Cremer zal toelichten
  • dr. Henk Eijssens spreekt over de overgeleverde collectie originele handschriften van Cremer
  • Jan Verhoef over Cremer en zijn Betuwse en Over-Betuwsche Novellen met name in relatie tot het dorp Driel
  • dr. Peter van Zonneveld over Cremers novelle Fabriekskinderen. Een bede maar niet om geld en de invloed daarvan op het afschaffen van kinderarbeid in Nederland.

De inleidingen vinden plaats op vrijdag 13 april vanaf 19.30 uur in Danscentrum & Feestzaal Wijgers aan het Sosabowskiplein 2, 6665 CC in Driel. Ter bestrijding van de kosten is de entree voor niet-leden van de Historische Kring Driel deze avond € 2,50. Leden hebben gratis toegang.

Klik hier voor de brochure over Jacob Jan Cremer.

Schrijf je in voor TOEN!