Jarig Historisch Nieuwsblad pakt uit

Het Historisch Nieuwsblad bestaat twintig jaar. Daarom ligt vanaf 7 juli 2011 een 244 pagina’s dik jubileumnummer in de kiosken. Twintig bekende historici hebben ieder een verrassend verhaal aangedragen, dat het verdiende eens te worden verteld. Tezamen bieden ze een bijzondere kijk op de Nederlandse geschiedenis vanaf het jaar 0 tot nu.Het Historisch Nieuwsblad bestaat twintig jaar. Daarom ligt vanaf 7 juli 2011 een 244 pagina’s dik jubileumnummer in de kiosken. Twintig bekende historici hebben ieder een verrassend verhaal aangedragen, dat het verdiende eens te worden verteld. Tezamen bieden ze een bijzondere kijk op de Nederlandse geschiedenis vanaf het jaar 0 tot nu.

De twintig bekende historici zijn: Hans Blom, Fik Meijer, Anton van Hooff, Marco Mostert, Herman Pleij, Luc Panhuysen, Luuc Kooijmans, Niek van Sas, Geert Mak, Willem Melching, Piet de Rooy, Cees Fasseur, Johannes Houwink ten Cate, Hans Renders, Doeko Bosscher, Duco Hellema, Gert Oostindie, James Kennedy, Jolande Withuis en Maarten van Rossem. Het jubileumnummer bevat verder bijdragen van drie gastcolumnisten: schrijfster Nelleke Noordervliet, tv-maker Ad van Liempt en journalist Martin Sommer.

Onderwerpen die aan bod komen: twee Friezen op bezoek bij keizer Nero, astrologen waarschuwden voor vrouwen, heel Europa was in de 17de eeuw jaloers op de Hollandse hufters, Wilhelmina en de Joden, politicus-bankier Jelle Zijlstra, het eigenaardige Nederlandse euthanasiedebat, de verzuiling wordt overschat, en nog veel meer.

Historisch Nieuwsblad begon twintig jaar geleden met een paar honderd betalende lezers. Tien jaar later waren het er 2500 en nu bijna 25.000. Uit onderzoek van NOM Print Monitor blijkt dat veel mensen het blad met anderen delen: maandelijks lezen bijna 100.000 mensen Historisch Nieuwsblad.

Op 4 oktober 2011 viert Historisch Nieuwsblad zijn jubileum tijdens de opening van de Maand van de Geschiedenis in Amsterdam. Daar wordt ook een boek gepresenteerd over de twintigjarige geschiedenis van het blad: Niet gehinderd door schroomvalligheid. Opkomst en bloei van Historisch Nieuwsblad, geschreven door journalist Rob Hartmans. Tijdens de Opening van de Maand van de Geschiedenis 2011 interviewt Hartmans de eerste en de huidige hoofdredacteur: Jos Palm en Frans Smits. Lees hierover meer.

2 Reacties op Jarig Historisch Nieuwsblad pakt uit

 • H.C. Polak schreef:

  Op mijn 81ste verjaardag kreeg ik het boek over Jan Wynekes. Ik heb het boek met veel plezier gelezen. De heer Wynekes en ik hebben een en ander gemeen: vocabulaire en medicijnen.
  Dit laatste in verband met het feit, dat ik als educatief uitgever medische en verpleegkundige boeken uitgaf. Ben 25 jaar directeur geweest van Uitgeverij Spruijt, Van Mantgem en De Does b.v. (SMD).

  Heb overigens veel waardering voor uw uitgaven. Zijn bijzonder goed uit qua inhoud en lay-out

  • Leon Mijderwijk schreef:

   Beste heer Polak,

   Hartelijk dank voor uw reactie. Historien.nl is niet de uitgever, maar ik zorg dat uw reactie bij Walburg Pers terechtkomt. Ik onderschrijf uw complimenten overigens geheel.

   Met vriendelijke groet,
   Leon Mijderwijk
   Rubriekmanager Recensies Historien.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!