Joodse weduwe in greep bezetting en vervolging

Op vrijdag 27 april 2012 neemt acteur, filmregisseur en kunstschilder Jeroen Krabbé het eerste exemplaar va n de boekuitgave Annie, een Joodse weduwe en haar zoon in de greep van bezetting en vervolging in ontvangst. Daarnaast zal Erika Prins namens de Anne Frank Stichting een exemplaar in ontvangst nemen. Op vrijdag 27 april 2012 neemt acteur, filmregisseur en kunstschilder Jeroen Krabbé het eerste exemplaar va n de boekuitgave Annie, een Joodse weduwe en haar zoon in de greep van bezetting en vervolging in ontvangst. Daarnaast zal Erika Prins namens de Anne Frank Stichting een exemplaar in ontvangst nemen. De presentatie van het boek vindt plaats om 15.30 uur in het Rechthuis aan de Brink in Muiderberg.

Annie – een uitgave van Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen – is geschreven door Daniël Otten, de zoon van Annie. Hij maakte een selectie uit de brieven die zijn moeder ontving en schreef tussen 1930 en 1944. Annie is een zeer aangrijpend en waargebeurd verhaal, waarbij we getuige zijn van achtereenvolgens een liefdesgeschiedenis, een familiegeschiedenis en een holocaust-geschiedenis.

Annie Wolff uit Rotterdam was van joodse afkomst en trouwde eind 1937 met de niet-joodse arts Daniël Johannes Otten. Toen zij, zwanger van haar eerste kind, in 1938 plotseling weduwe werd, kon zij niet vermoeden welke rampspoed haar nog te wachten zou staan. Na 1940 diende de jodenvervolging zich sluipenderwijs aan en werd steeds nadrukkelijker, met uiteindelijk een fatale afloop.

Het verhaal van de jodenvervolging is al vaak verteld, maar zelden op zo’n direct invoelbare wijze. In de brieven die Annie aan haar familieleden stuurde zijn we op een directe en onthutsende wijze getuige van wat deze jonge vrouw overkwam en hoe het net zich onafwendbaar om haar heen sloot. Ze probeert op allerlei manieren overeind te blijven in een steeds vijandiger wereld, maar tevergeefs. Uiteindelijk sterft Annie in 1944 in Bergen-Belsen. Haar half-joodse toen vijfjarige zoontje Daniël werd niet vervolgd en bleef in Nederland alleen achter.

Daniël Otten (1938) – woonachtig in Muiden –  is violist en richtte met dit boek een monument op voor zijn moeder en zijn andere vermoorde familieleden.

Daniël Otten,
Annie, een Joodse weduwe en haar zoon in de greep van bezetting en vervolging,

Uitgeversmaatschappij Walburg Pers,
geïllustreerd in zwart-wit,
genaaid gebrocheerd,
ISBN 978.90.5730.836.9, prijs € 19,95 – 160 pagina’s.

Geef een reactie

Reclamebureau Reeuwijk