Keizerin Agrippina bezoekt Nijmegen: weekend tip

Keizerin Agrippina bezoekt Nijmegen. Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft voor het beeld van keizerin Agrippina geen voetstuk nodig. Van 21 maart t/m 21 juni 2015 kunt u haar levensgrote beeltenis samen met andere Romeinse beelden aanschouwen tijdens de tentoonstelling ‘Van hun voetstuk – Romeinse beelden opnieuw ontdekt’.
keizerin Agrippina bezoekt NijmegenIn deze expositie staan honderden restanten van manshoge bronzen beelden centraal, gevonden langs de noordgrens van het Romeinse Rijk.

Internationaal onderzoek

De tentoonstelling vloeit voort uit een grootschalig internationaal onderzoek. ‘Van hun voetstuk’ laat onder andere de verborgen en imposante pracht van de bronzen beelden zien en de destructie die later volgde. Daarnaast biedt de expositie een kijkje in het complexe productieproces en in het onderzoek naar de beelden.

Eén van de topstukken in de tentoonstelling is een bijna twee meter hoog beeld van keizerin Agrippina dat in Herculaneum is gevonden en tweeduizend jaar oud is. Het is vrijwel intact overgeleverd en is daarmee één van de weinige complete grote Romeinse bronzen beelden in de wereld.

Hoe maakten de Romeinen bronzen beelden?

De bijzonder vormgegeven tentoonstelling bevat een aantal verhaallijnen. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan het antieke productieproces en de technieken die Romeinse handwerkslieden hanteerden. Met replica’s en begrijpelijke uitleg, toont de tentoonstelling bovendien hoe onderzoek is gedaan naar de beeldresten. In een lab kan de bezoeker ook zelf aan de slag gaan met onderzoek.

Een kijkje in het alledaagse leven rondom de beelden

Daarnaast laat ‘Van hun voetstuk’ de beelden in hun alledaagse context van toen (marktplein, legerkamp, tempel, elitewoning) zien. Door middel van reconstructies en sprekende voorbeelden maakt de bezoeker kennis met enkele veelvoorkomende beeldtypes, van elegante godinnen tot indrukwekkende generaals.

Keizerin Agrippina bezoekt Nijmegen

Het beeld van keizerin Agrippina is het topstuk van de tentoonstelling. Het is in bruikleen van het Nationaal Archeologisch Museum van Napels. Keizerin Agrippina bezoekt Nijmegen.

Publicatie

Bij de expositie verschijnt een publicatie die uitgebreid aandacht besteedt aan de tentoongestelde objecten, de vervaardiging van de beelden en het moderne onderzoek daarnaar.

Museum Het Valkhof

Keizerin Agrippina bezoekt Nijmegen. U ook?

 • Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen
 • T 024-360 88 05, www.museumhetvalkhof.nl
 • Open:
  di-zo: 11-17 uur
 • Prijs:
  19 jaar en ouder € 9,00
  6 t/m 18 jaar € 4,50
  t/m 5 jaar gratis
  Museumkaart gratis

Bron

Museum het Valkhof (museumhetvalkhof.nl)

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”1001004000939404,1001004002838621,1001004002655436″ name=”Agrippina” sub_id=”” link_color=”E94C00″ subtitle_color=”E94C00″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E94C00″ deliverytime_color=”C20318″ background_color=”FFDF80″ border_color=”E94C00″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tim Wachelder

Tim Wachelder studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in Europese Expansiegeschiedenis. Behalve over koloniale geschiedenis schrijft hij ook over militaire, culturele en Nijmeegse geschiedenis. Sinds 2007 is hij webredacteur bij Historiën.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!