Keizerin Sisi in Nederland te zien

Op 10 april 2015 verschijnt bij uitgeverij Walburg Pers te Zutphen het boek Sisi. Sprookje en werkelijkheid van Katrin Unterreiner en Patric Aalders.

sisi, sprookje en werkelijkheid

PERSBERICHT

Het boek beschrijft in woord en beeld het leven van deze legendarische keizerin en gaat de confrontatie met mythe en werkelijkheid aan. Ook aan Sisi’s bezoeken aan Nederland wordt ruim aandacht besteed. Sisi. Sprookje en werkelijkheid verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling die vanaf 10 april 2015 t/m 27 september 2015 op Paleis Het Loo te zien is.

Moord

In 1898 reageerde de wereld geschokt toen keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als ‘Sisi’ werd vermoord. Door de moord en haar opmerkelijke levenswijze ontstond er vervolgens een mythevorming rond de keizerin. Tegenwoordig kent iedereen Sisi alleen maar van de romantische films uit de jaren 50 met Romy Schneider in de hoofdrol. De historische Sisi vertoont echter weinig gelijkenis met de persoon die uit de films naar voren komt. Waar de films een zoetsappig beeld geven, was de werkelijkheid geheel anders. Haar huwelijk was geen sprookje, de extreme dieeteisen, de dwangmatige zorg die ze besteedde aan haar schoonheid en gezondheid bezorgde haar een reputatie van excentriciteit. De dramatische zelfmoord van haar zoon Rudolf in 1889 raakte de keizerin zo diep, dat ze vanaf dat moment uitsluitend in het zwart gekleed ging en werd ze praktisch onbenaderbaar.Veel mensen zagen haar alleen nog maar als een zwarte silhouet op afstand.

Om aan het strenge Weense hofprotocol te ontkomen, ging Sisi veel op reis. Ze ontdekte dat reizen vrijheid met zich meebracht. Maar waar ze ook naartoe ging, nergens vond ze de rust die ze zocht. Haar gewelddadige dood in september 1898 gaf haar uiteindelijk de rust waar zijzelf de laatste jaren van haar leven zo naar verlangde.

€ 19,95
ISBN: 978.90.5730.683.9
128 Pagina’s
Over de auteur(s)
Katrin Unterreiner (1969) was jarenlang wetenschappelijk leider van de Kaiser-appartementen in de Weense Hofburg en curator van het Sisi-museum. Patric Aalders (1971) is een royaltykenner en heeft op dit gebied aan verschillende publicaties meegewerkt en artikelen geschreven.

Schrijf je in voor TOEN!