Het Koninklijk Huis der Nederlanden

Op 21 september 2015 bestond het Nederlandse Koningshuis 200 jaar. Een bijzonder moment, waaraan veel aandacht is geschonken. Arnout van Cruyningen deed dat met het boek Het Koninklijk Huis der Nederlanden. De Geschiedenis van het Nederlandse vorstenhuis. 

bron: presskit http://hetkoninklijkhuisdernederlanden.salonwaldorf.com/

bron: presskit http://hetkoninklijkhuisdernederlanden.salonwaldorf.com/

Koningshuiskenner

Voor de totstandkoming van dit boek heeft historicus Van Cruyningen – een kenner en autoriteit op het gebied van het Nederlandse koningshuis – twee van zijn eerdere publicaties nog eens goed onder de loep genomen. Dit nieuwe boek is gebaseerd op het in 1998 verschenen Het Koninklijk Huis der Nederlanden: Het geslacht Oranje-Nassau van Willem Frederik tot Willem-Alexander en Het Nederlandse koningshuis uit 2012, beide ook geschreven door Van Cruyningen. Het boek uit 1998 is daarbij leidend geweest.

Kort een koningshuis

Vaak wordt gedacht dat Nederland al eeuwenlang een koningshuis heeft, maar dat is niet waar. De periode voor het Nederlandse koningshuis wordt gekenmerkt door een mengelmoes van verschillende leiders, van (buitenlandse) koningen en hertogen, militaire leiders en landvoogden, tot Nederlandse stadhouders. Pas op 21 september 1815 wordt koning Willem I ingehuldigd, tijdens een ceremonie in Brussel.

Opbouw van het boek

Van Cruyningen begint zijn boek handig met een uitgebreide, twee pagina’s tellende stamboom. En dat is nodig ook, want het Koninklijk Huis is een grote familie, waarin veel dezelfde namen voorkomen. Achterin het boek is een gedetailleerde tijdlijn te vinden, waarop de lezer kan terugvallen. Tot slot is er een uitgebreid notenapparaat aan het einde van het boek toegevoegd.

Het boek is chronologisch opgebouwd en behandelt de vier koningen en drie koninginnen die in de loop van de geschiedenis de revue gepasseerd zijn, tot en met de huidige koning Willem-Alexander. Daarbij beperkt hij zich niet alleen tot de vorsten, maar ook tot hun naaste omgeving: hun echtgenoten en familieleden.

In de bijlage van het boek zit nog een interessante uitsmijter, waarin de auteur in een essay zijn persoonlijke visie geeft op de militaire status van de koning.

bron: presskit http://hetkoninklijkhuisdernederlanden.salonwaldorf.com/

bron: presskit http://hetkoninklijkhuisdernederlanden.salonwaldorf.com/

Schrijfstijl

Van Cruyningen probeert een volledig beeld te geven van het leven en werk van de vorsten, hun hoogte- en dieptepunten en de internationale politieke situaties, waarin spanningen en ontspanning elkaar vaak afwisselden. Met zijn prettige en goed leesbare schrijfstijl baant Van Cruyningen zich vrij moeiteloos een weg door de rijke en gedetailleerde Nederlandse vorstengeschiedenis en weet hij de lezer aan zich te binden door hem of haar te trakteren op een aantrekkelijke mix van feiten, anekdotes en interessante weetjes, zonder daarbij langdradig te worden. Sterker nog: af en toe lezen sommige passages weg als in een spannend jongensboek.

Beeldgebruik

De vormgeving en het beeldgebruik is sober en praktisch. De cover van het boek is in kleur, alle afbeeldingen in het boek zijn zwart-wit. De meeste beelden die in het boek gebruikt worden zijn foto’s en schilderijen. Vaak staan er personen op afgebeeld, maar soms ook gebeurtenissen. Met name die foto’s van gebeurtenissen geven een mooi inkijkje hoe het er in het verleden aan toe ging en ondersteunen op die manier de tekst.
Het stamboomoverzicht, waarmee het boek begint, is helder van opzet en geeft veel informatie. De vele huwelijken, kinderen en familietakken zijn helder gevisualiseerd, waardoor de afbeelding een goede ondersteuning vormt bij het lezen van het boek.

Aanrader?

Arnout van Cruyningen is er in geslaagd om 200 jaar geschiedenis van het Nederlandse vorstenhuis helder, beknopt en overzichtelijk op te schrijven in een zeer leesbaar boek. Heb je altijd al interesse gehad in het Nederlandse koningshuis of wil je simpelweg er meer over weten? Twijfel dan niet langer en koop het gewoon! Of waag een gokje en win het boek via de Historiën Facebookpagina. Dankzij uitgeverij Omniboek kunnen we namelijk twee van deze boeken weggeven. Je maakt kans door simpelweg onze pagina te liken en het bericht te delen!

Over Arnout van Cruyningen

Arnout J.P.H. van Cruyningen werd in 1960 geboren te Kloetinge (Zeeland). Hij bezocht het Christelijk Gymnasium ‘Sorghvliet’ in Den Haag en studeerde Geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hier volgde hij het hoofdvak ‘Algemene en Vader-landse geschiedenis der Nieuwere Tijden’ en was één van de bijvakken was Staats- en bestuursrecht. Als freelance historicus en redacteur publiceert drs. Arnout van Cruyningen vooral over het Huis Oranje-Nassau en andere Europese dynastieën.

Erik Sweers

Erik Sweers studeerde van 1997 tot 2004 geschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Sinds 2008 is hij redacteur voor Historiën. Erik heeft in samenwerking met diverse uitgeverijen lesmateriaal voor het voorgezet onderwijs gemaakt, zoals GeschiedenisNU en de geschiedenislesmethode Columbus.

More Posts - Website

Historiën Twitter
Schrijf je in voor TOEN!