Kooplieden & Kerkgangers, familie De Peyster

Op donderdag 10 mei 2012 aanstaande wordt het boek Kooplieden & Kerkgangers. Geloof, hoop en handel v an de familie De Peyster, 1525-1725 gepresenteerd om 18.00 uur in de Flamingozaal in dierentuin Artis te Amsterdam. In dit boek wordt de geschiedenis van de Nederlanden tijdens de Opstand en van New York in de koloniale periode door de ogen van de De Peysters beschreven. Op donderdag 10 mei 2012 aanstaande wordt het boek Kooplieden & Kerkgangers. Geloof, hoop en handel v an de familie De Peyster, 1525-1725 gepresenteerd om 18.00 uur in de Flamingozaal in dierentuin Artis te Amsterdam. In dit boek wordt de geschiedenis van de Nederlanden tijdens de Opstand en van New York in de koloniale periode door de ogen van de De Peysters beschreven.Zij namen deel aan het bestuur van kerk en stad, maar waren voor alles koopman. Dit boek – een uitgave van Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen – geeft ons een nieuw beeld over bekende gebeurtenissen uit die geschiedenis.

Kapitaal en kennis van tenminste 150 duizend emigranten uit de Zuidelijke Nederlanden hebben de snelle opbloei tijdens de Gouden Eeuw mogelijk gemaakt. Onder hen bevonden zich veel protestanten, waarvan er in het Zuiden in de zestiende eeuw meer waren dan in het katholiek gebleven Holland. De integratie van die vluchtelingenstroom binnen de ommuurde Hollandse steden is vrijwel zonder problemen verlopen. Ook de Vlaamse familie De Peyster emigreer de vanuit Honschoote en Gent naar het Noorden. Johannes de Peyster heeft zich een aantal decennia later vanuit Haarlem in Nieuw Amsterdam gevestigd.

Door onderzoek in archieven en bibliotheken in de Oude en Nieuwe Wereld heeft de auteur nieuwe feiten naar boven gehaald. Hij beschrijft Peter Stuyvesant als gereformeerde fundamentalist, die joden en lutheranen in Nieuw Nederland zoveel mogelijk tegenwerkte. Ook de herovering van New York door twee Nederlandse admiraals in 1673 en de latere staatsgreep in 1689 komen aan bod. De De Peyster familie moest daar opnieuw maar nu met Engelsen integreren.
De auteur doet, tenslotte, een beroep op de autoriteiten in New York om een standbeeld van een van zijn voorvaderen, dat acht jaar geleden is weggehaald, weer terug te plaatsen.

Frans Peijster (1954), afstammeling van de tak zonder het woordje ‘de’, heeft met dit geschiedenisboek van zijn hobby zijn werk gemaakt.

Frans Peijster,
Kooplieden & Kerkgangers. Geloof, hoop en handel van de familie De Peyster, 1525-1725,

Uitgeversmaatschappij Walburg Pers,
geïllustreerd in zwart-wit, genaaid gebonden,
ISBN 978.90.5730.817.8, prijs € 29,95 – 352 pagina’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!