Koude Oorlog in de polder

shermantank in de ijssellinieDe IJssellinie moest een onverwachte opmars van de Russen tegenhouden. De Russen zijn nooit gekomen. Wat resteert zijn enkele bunkers en kazematten én een interessant lespakket.

De IJssellinie is een voortvloeisel uit de Koude Oorlog. Om een onverwachte Russische opmars een halt toe te roepen of in ieder geval te vertragen, werd in 1950 begonnen met een waterlinie tussen Nijmegen en Kampen; een 120 kilometer lang en maximaal 10 kilometer breed obstakel in de vorm van onderwater gezet land. De uitvoering van de geheime plannen, die officieel als ‘Noodbrug Ponton Plan Deventer’ werden aangeduid, kwam in de eerste helft van 1953 gereed. Tientallen bunkers en kazematten en enkele inlaatsluizen zijn ervoor aangelegd; diverse Shermantanks zijn in een betonnen omhulsel geplaatst langs de IJsseldijken.

Een ingegraven Shermantank in de IJssellinie

De IJssellinie is nooit in stelling gebracht. Twaalf jaar na de aanleg werd alweer begonnen met de afbraak van de inlaatsluizen. In 1968 werd de IJssellinie definitief opgeheven. Wat resteert zijn enkele bunkers op landgoed ‘De Haere’ bij Olst én een interessant lespakket voor het voortgezet onderwijs.

Stichting De IJssellinie heeft het gelijknamige lespakket ‘De IJssellinie’ uitgebracht op twee dvd’s. Daarop staat een lesboek met opdrachten voor de leerlingen, een handleiding voor de docent, een toets bestaande uit 20 meerkeuzevragen en drie tv-films over de IJssellinie.

Het lesboek geeft een introductie op het begrip Koude Oorlog en de grootmachten Sovjet-Unie en VS, bekijkt de gevolgen van de Koude Oorlog voor Nederland (oftewel: de omstandigheden die hebben geleid tot de IJssellinie), gaat in op de bouw en het functioneren van de IJssellinie en beschrijft de verschillende onderdelen van de waterbouwkundige en verdedigingswerken van de IJssellinie.

U kunt van geschiedenis levende geschiedenis maken door de lessen af te sluiten met een bezoek aan de IJssellinie.

logo Stichting IJssellinieLespakket
Het lespakket kunt u aanvragen bij Stichting IJssellinie, tel. 0570-560695, e-mail, kosten €10,-.

Excursie
Een excursie met uw klas kunt u regelen met mw. De Bruijn, tel. 0570-591303, e-mail.
De kosten van een rondleiding zijn afhankelijk van groepsgrootte en de gekozen rondleiding.
Voor individuele bezoekers kost een rondleiding drie euro.
Als u met uw klas een rondleiding wilt, worden de kosten van het lespakket van de excursiekosten afgetrokken.

Adres
Landgoed de Haere ligt aan de N 337, Deventer – Zwolle, routebeschrijving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!