Krijgsbanier van de Adelaars

De Varusslag wordt uitgevochten in de historische roman Krijgsbanier van de Adelaars van Ben Kane.


Ben Kane reconstrueert in de historische oorlogsroman Krijgsbanier van de Adelaars de aanloop en het verloop van de Varusslag. Het was een van die legendarische momenten waarop de Romeinse oorlogsmachine haperde.

Kalkriese

In Duitsland is de Varusslag lang gekoesterd als een roemruchte gebeurtenis in de geschiedenis. In 9 na Chr. versloegen Germanen tijdens dit gevecht Romeinse troepen. Drie legioenen gingen ten onder. De plaats waar de slag plaatsvond, was tot aan het einde van de twintigste eeuw onbekend. Een Britse amateurarcheoloog vond toen bij het gehucht Kalkriese (gemeente Bramsche) doorslaggevend bewijsmateriaal.

Arminius

De auteur zal zich er bewust van zijn geweest dat nagenoeg iedere lezer met interesse voor de Romeinse geschiedenis de afloop kent dus is het vooral de invulling van het verhaal waarmee hij het verschil kan maken. Daarvoor heeft Kane een aantal historische personen tot zijn beschikking en heeft daaraan enkele fictieve toegevoegd.

De Germaan Arminius is historisch. Hij was het die als aanvoerder van de Germanen de Romeinse legers onder leiding van generaal Varus een gevoelige slag toebracht. Arminius toont zich in Krijgsbanier van de Adelaars een man met twee gezichten.

“Net als zijn mannen droeg Arminius een mengeling van Romeinse en Germaanse legerkleding: een maliënkolder en zilverkleurige cavaleriehelm, maar ook de geruite broek en enkellaarzen van de Germaanse stammen.”

Arminius is de noble savage die het vertrouwen van Varus heeft. De fictieve Tullus is niet zo overtuigd van diens loyaliteit. Tullus ontpopt zich langzaam maar zeker tot de hoofdpersoon van Krijgsbanier van de Adelaars.

Inleven

Echt inleven in de karakters vond ik lastig. Daarvoor blijft het wat beschouwelijk. De karakters hebben soms zoveel inhoudelijke tekst waardoor de dialogen niet geloofwaardig zijn als spreektaal. Als Varus over een nederzetting bij de rivier de Lahn spreekt, doet hij dit als volgt:

“Het is eigenlijk een stad zoals je die overal in het rijk aantreft. Straten met woonkazernes, werkplaatsen waar aardewerk, standbeelden en metalen voorwerpen worden gemaakt. Ze hebben ook een aquaduct gebouwd. Tot nu toe heeft alleen het centrum waterleiding, maar dat nog gaan veranderen. Maar vooral het forum en dan in het bijzonder het gebouw van het stadsbestuur, zijn bijzonder inspirerend. Het meet vijftig bij vijfenveertig passen, met een binnenplaats en bijgebouwen van respectabele omvang. Er staat ook een massief verguld standbeeld van Augustus dat in Rome niet uit de toon zou vallen.”

Het geeft mij meer het gevoel met een stadsgids op pad te zijn dan met de gouverneur van Germanië die de verantwoordelijkheid draagt over duizenden manschappen.

Tempo

Het is op zich niet zo erg dat de karakters in een historische oorlogsroman zelf niet zo’n diepgang kennen. Dat is in de history war novels van Bernard Cornwell en Simon Scarrow ook niet het geval, maar waar zij een hoog verteltempo hanteren, trekt de aanloop van Krijgsbanier van de Adelaars nogal lang. De snelheid in het verhaal neemt toe als de Varusslag aanvangt.

Tullus neemt zijn troepen op sleeptouw en slaagt erin om de aanvallen van de Germaanse troepen te overleven. Tullus’ verhaal krijgt een vervolg in Jacht op de Adelaars. Vanaf de Varusslag kan Kane de loop van het verhaal meer in eigen hand nemen. De geschiedenis van Romeins Germanië biedt meer dan genoeg voedingsbodem om uit te putten.

Kane, B.,

Krijgsbanier van de Adelaars

(Uithoorn 2018)

ISBN 978 90 452 1216 6, € 19,99, 416 p.

Karakter Uitgevers

Karakter Uitgevers geeft onder meer ook de Vespasianus-serie van Robert Fabbri en Valerius Verrens-serie van Douglas Jackson uit.

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!