Laatst levende soldaat WOI 110 jaar oud

Claude Choules is de enige nog levende soldaat die in WO I heeft gevochten. Hij viert vandaag zijn honderdtienste verjaardag. Volgens zijn zoon haat hij oorlog.

Claude Choules is de enige nog levende soldaat die in WO I heeft gevochten. Hij viert vandaag zijn honderdtienste verjaardag. Volgens zijn zoon Adrian (76) haat hij oorlog.

Choules, die geboren werd in Engeland, woont in een Australisch verpleegtehuis. Hij viert zijn verjaardag slechts enkele dagen nadat hij de Amerikaan Frank Knuckles opvolgde als de laatste overlevende mannelijke veteraan uit de Grote Oorlog (1914-1918).

Scapa Flow

Choules loog over zijn leeftijd en slaagde er op die manier in om dienst te nemen in de Britse Royal Navy. Hij was in 1919 getuige van de aftocht van de Duitse oorlogsvloot naar Scapa Flow, een beschutte baai bij de Orkney eilanden. Hier zou de vloot de bepalingen van het Verdrag van Versailles afwachten. In juni 1919 gaf de Duitse bevelhebber Ludwig von Reuter echter de opdracht de schepen tot zinken te brengen, zodat deze niet in handen van de Britten zouden vallen. Van de 72 schepen werden er daadwerkelijk 52 tot zinken gebracht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Choules als officier in de Royal Australian Navy.

Adrian Choules zegt over zijn vader:

“He’s a celebrity now, he’s a celebrity because everybody else has died” , en verklaard verder:
“He is a celebrity because of his war experience and he hated war.”

Bron: http://news.yahoo.com/s/afp/20110302/wl_asia_afp/australiabritainwwiveteranchoules

Geef een reactie

Historiën Facebook
  • Eind januari 2015 gaat de film over Michiel de Ruyter in première. Maar wie was Michiel de Ruyter eigenlijk en hoe maakte hij carrière? Hoog tijd voor een special over deze zeeheld op Historiën! http://www.historien.nl/michiel-de-ruyter-special/


    Michiel de Ruyter-special - Historiën
    www.historien.nl
    Eind januari 2015 gaat de film over Michiel de Ruyter in première. Maar wie was Michiel de Ruyter eigenlijk en hoe maakte hij carrière? Hoog tijd voor een special over deze zeeheld op Historiën!
Historiën Twitter
Jeroen Vink
Historiën Poll

Michiel de Ruijter is een historisch hoogtepunt uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

View Results

Loading ... Loading ...