Lancering Bosatlas van geschiedenis van Nederland

Op dinsdag 11 oktober 2011 heeft Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje het eerste exemplaar in ontvangst genomen van De Bosatlas van de geschiedenis van Nederland: een monumentale atlas die geheel is gewijd aan onze vaderlandse geschiedenis.

Op dinsdag 11 oktober 2011 heeft Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje het eerste exemplaar in ontvangst genomen van De Bosatlas van de geschiedenis van Nederland: een monumentale atlas die geheel is gewijd aan onze vaderlandse geschiedenis.

De atlas is chronologisch opgebouwd en neemt ons mee van de prehistorie naar het heden. Een reis van 576 pagina’s, langs meer dan 1500 kaarten. De atlas wordt geleverd in een luxe linnen bewaardoos en is verkrijgbaar in de boekhandel (introductieprijs  € 99,95; na 31 december 2011 € 119,95).

Veelheid aan invalshoeken
De opbouw van de atlas is chronologisch. In veertien hoofdstukken maken we een reis van de prehistorie naar het heden. Daarbij krijgen politiek-staatkundige ontwikkelingen veel aandacht, maar daarnaast komen ook sociaal-economische, religieuze en culturele thema’s aan bod.

Ook is een aantal pagina’s gewijd aan historische cartografie, waarbij de nadruk ligt op de verschillende functies die kaarten hebben gehad in politiek en maatschappij. Een andere lijn behandelt de ontwikkeling van het landschap, een verhaal waarin de strijd tegen het water een hoofdrol speelt.

Een ontdekkingsreis door de geschiedenis van ons land
Een variëteit aan thema’s – van prehistorie tot de moderne tijd – passeert de revue. Met aandacht voor hunebedden, terpen, het Romeinse Rijk, Karel de Grote, Vikingen, kloosters en kastelen, Beeldenstorm, ontdekkingsreizen, de Opstand, VOC, vestingsteden, Napoleon, Suriname, Eerste en Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië, watersnoodramp, vredesoperaties en nog honderden andere onderwerpen.

Speciale aandacht voor Cultureel Erfgoed
Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een kaart met plekken die ook vandaag de dag nog herinneren aan de betreffende periode. Een team van medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft speciaal voor deze atlas een selectie van ca. 1000 erfgoedlocaties gemaakt. Bovendien opent elk hoofdstuk met een luchtfoto van een erfgoedlocatie, schitterend in beeld gebracht door Karel Tomeï.

Vele vakspecialisten
De redactie van De Bosatlas heeft meer dan drie jaar intensief gewerkt aan de totstandkoming van deze atlas. Ze zijn daarbij bijgestaan door een grote groep deskundigen op het gebied van geschiedenis en cartografie. Door de heldere opbouw en transparante Bosatlascartografie kan iedereen op een geheel nieuwe manier kennismaken met het vertrouwde verhaal van de geschiedenis van ons land.

De Bosatlas van de geschiedenis van Nederland

ISBN: 978 9001 12094 8
formaat: 28 x 38 cm
omvang: 576 pag.
gebonden, in luxe opbergcassette
introductieprijs € 99,95; na 31 december 2011 € 119,95
Noordhoff Uitgevers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!