Legende van de kapers

Wonderlijke zeventiende-eeuwse geschiedenis over Engelse slaven in een vlot geschreven roman: De legende van de kapers.

De legende van de kapers is een historische roman met twee verhaallijnen. Een speelt zich af in de zeventiende eeuw, de ander in het heden. Een redelijk vertrouwde manier om de hedendaagse lezer mee te nemen in de geschiedenis. Niet zelden is de band tussen dergelijke vertellingen enigszins gekunsteld. In De legende van de kapers ligt juist de kracht in dit samenspel. De vertellingen van toen en nu lopen immers soepel in elkaar over. Uiteindelijk blijken ze zelfs onlosmakelijk verbonden met elkaar.

Kapers van Salé

De legende van de kapers is het verhaal van Julia die zich na het verbreken van een ‘relatie’ verdiept in het dagboek van de zeventiende-eeuwse Catharine. Het blijkt een wonderlijk relaas over een mensenhandel waarbij kapers uit het Middellandse Zeegebied (kapers van Salé) niet schromen om naar Zuid-Engeland te varen om hun ‘buit’ in te slaan. De vertelster volgt Catharines spoor tot in Marokko waar ook haar eigen levensverhaal een bijzondere wending neemt. Een verhaal waarvoor auteur Jane Johnson geput heeft uit haar eigen ervaringen.

“In mijn familie doet een legende uit de zeventiende eeuw de ronde. Een vrouwelijk familielid zou uit een kerk in Cornwall zijn ontvoerd door Barbarijse kapers en zijn verkocht op een Noord-Afrikaanse witte slavenmarkt. Ik geloofde er niets van tot er in 2004 een boek verscheen waarin deze aanval op Penzance in 1625 staat beschreven Giles Milton, White Gold). Het buitengewone verhaal bleek dus te kloppen! Wat een geweldig gegeven voor een roman, dacht ik – en ik vertrok voor research naar Marokko.

De enige die vrij was om me te vergezellen was mijn klimmaatje Bruce. Ik kocht hem om met de belofte dat we zouden gaan klimmen zodra ik klaar was met mijn onderzoek in Rabat-Salé. We vertrokken na het onderzoek richting Tafraout, een afgelegen Berberdorp aan de voet van het Atlasgebergte. Bij aankomst regende het drie dagen aan een stuk. Ik maakte ondertussen aantekeningen en keek rond naar goede ‘gezichten’ voor in mijn roman. “Dat wordt de leider van mijn Barbarijse kapers,” zei ik tegen Bruce toen we een restaurant in het dorp ingingen en de opvallende eigenaar ontmoetten, Abdel Bakrim, getooid met traditionele tulband en in lang gewaad. […] Een jaar later trouwde ik met mijn ‘Barbarijse kaper’. Bruce en mijn medewerkers van de uitgeverij kwamen naar onze bruiloft in Marokko. Nu werk ik nog steeds voor HarperCollins als Fiction Publishing Director, maar een deel van het jaar doe ik dat op afstand, in een Berberdorp aan de voet van het Atlasgebergte. En daar heb ik De legende van de kapers geschreven.”

De roman is helder geschreven en vlot leesbaar.

Johnson, J.,

De legende van de kapers

(Amsterdam 2008)

ISBN 978-90-218-0089-9.

Uitgeverij Sijthoff.

[bol_product_links block_id=”bol_5ba5fb6bceff0_selected-products” products=”1001004010210051,1001004005993358″ name=”Legende van de kapers” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!