Liefde in oorlogstijd

liefdeinoorlogstijd-kleinOok in WOII kreeg men vlinders in de buik: in de schuilkelder of gewoon op straat. De tentoonstelling ‘Liefde in oorlogstijd’ laat zien dat liefde ook in moeilijke tijden niet onderdrukt kan worden.

De band tussen liefde en oorlog is intiem en zo oud als de mensheid zelf. Wat deze band zo bijzonder maakt, is dat onder de doodsbedreiging het leven, dus ook liefdesaffaires en liefdesverdriet, veel intenser beleefd wordt.
Dit blijkt uit de vele persoonlijke verhalen van echtparen en geliefden die samen de oorlog overleefden en hun ervaringen in de tentoonstelling ‘Liefde in oorlogstijd’ delen met de bezoeker.

De tentoonstelling in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek bij Nijmegen laat de liefde in oorlogstijd in acht facetten zien: de gewone dagelijkse liefde, de liefde tijdens de onderduik, de liefde in het concentratiekamp (wist u dat er meer dan 230 huwelijken zijn gesloten in Kamp Westerbork?!), de kameraadschappelijke liefde tussen frontsoldaten, de tijdens het nazi-regime verboden en gevaarlijke homoseksuele liefde (dat ons het geuzensymbool de roze driehoek heeft opgeleverd), de ‘horizontale collaboratie’ zoals de liefde tussen vrouwen en Duitse soldaten werd genoemd, de betaalde liefde en de liefde voor de Amerikaanse of Canadese bevrijder in zijn strakke uniform.

liefdeinoorlogstijd

‘Liefde in oorlogstijd’ werpt een licht op de menselijke kant van de oorlog. Voor de meeste mensen ging het leven, en dus ook de liefde, door, soms onderbroken door verblijf in schuilkelders, op onderduikadressen of tijdens gedwongen tewerkstelling in Duitsland.

De liefde zelf is onvoorspelbaar en ongrijpbaar. Maar met onder andere persoonlijke foto’s, liefdesbrieven, huwelijksgeschenken en film- en geluidsopnames zijn de liefdesverhalen uit oorlogstijd op een vaak ontroerende wijze tastbaar gemaakt. Een intieme expositie die je hart sneller doet kloppen!

Bijzonder is ook dat de tentoonstelling volledig tweetalig is ingericht: in het Nederlands en het Duits: Liefde in oorlogstijd naast Liebe in Kriegszeiten. Eveneens bijzonder is dat er naast aandacht voor liefdesverhalen in Nederland tijdens de jaren ’40 er ook aandacht is voor de liefdesverhalen van Duitse vrouwen en hun mannen die ver van huis in Nederland moesten dienen.

‘Liefde in oorlogstijd’ is nog te bezichtigen tot 30 september 2009.
Zie voor meer informatie over prijzen en openingstijden de website van het museum.

nationaalbevrijdingsmuseum

De tentoonstelling is mede gebaseerd op het boek ‘Liefde in oorlogstijd’ van Steffie van den Oord. Meer informatie over het boek vindt u op haar persoonlijke website.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek, http://www.bevrijdingsmuseum.nl/

Aanvulling oktober 2009:  Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 heeft tijdens de Week van de Geschiedenis met deze tentoonstelling -en met name met het onderdeel over Lili Marleen- de publieksprijs gewonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!