Lincoln. Een geniaal politicus

Abraham Lincoln, president van de Verenigde Staten tussen 1861-1865, wordt algemeen beschouwd als een politiek wonder. Amerika-deskundige Frans Verhagen schreef een biografie over hem.

Abraham Lincoln, president van de Verenigde Staten tussen 1861-1865, wordt algemeen beschouwd als een politiek wonder. Velen denken dat de boerenzoon uit het niets opdook om Amerika van zichzelf te redden en de Burgeroorlog tot een goed einde te brengen. Niets is minder waar.

Amerika-deskundige Frans Verhagen laat in zijn nieuwe biografie Lincoln. Een geniaal politicus zien dat Lincoln zijn succes dankte aan zijn vaardigheid als politicus. Zelden zat er een meer geslepen politicus in het Witte Huis dan hij. Maar het kwam ook zelden voor dat een politicus zo grootmoedig en geduldig was als Lincoln. De combinatie van deze eigenschappen vormde de sleutel tot zijn succes.

In de eerste Nederlandse Lincoln-biografie sinds 1956 vertelt Verhagen over het meeslepende leven van Lincoln, van zijn eenvoudige jeugd in Illinois tot en met het moment waarop hij werd vermoord. Daarbij geeft hij een indringend beeld van negentiende-eeuws Amerika en de aanloop naar de Burgeroorlog.

Ook legt Verhagen geregeld opmerkelijke verbanden met het huidige Amerika. In veel opzichten was Lincoln de eerste moderne president. Geen wonder dat Barack Obama hem als zijn voorbeeld nam.

Verhagen schildert Lincoln in deze biografie als een sublieme politicus, die zijn eigen carrière stuurde en als president precies wist wanneer te handelen en wanneer niet. Dat hij ook kwaliteiten bezat zoals compassie, geduld, relativeringsvermogen en visie, bepaalde mede zijn grootsheid. Deze biografie van Lincoln is een eerbetoon aan het meest beschimpte beroep: politicus.

Lincoln. Een geniaal politicus, Frans Verhagen, ISBN 9789085711032, € 39,95

 

Geef een reactie

Historiën Twitter
Schrijf je in voor TOEN!