Links. PvdA, SP en GroenLinks

Ooit zaten alle linkse mensen in één partij, tegenwoordig zijn ze verdeeld over meerdere organisaties: PvdA, SP en GroenLinks. Het boek Van SDB tot SP dat enige jaren geleden verscheen, is bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen en gebeurtenissen: Links.

Ooit zaten alle linkse mensen in één partij

De kiezer is op drift. Ooit stemden grote groepen steevast op dezelfde partij. Van die rituele gang naar de stembus is al tientallen jaren geen sprake meer. De keuze wordt niet alleen meer gemaakt op grond van het verleden, maar ook op grond van het leukste snoetje, de gladste praatjes of de beste oneliners. Een nieuwe lijsttrekker kan in de wekelijkse peilingen zomaar tien zetels schelen.

Begin 2010 raakte de Haagse politiek op drift. Agnes Kant van de SP trok de conclusie dat ze beter op kon stappen na de dramatische nederlaag van haar partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. Boze stemmen beweren dat Wouter Bos van de PvdA om dezelfde reden vertrok na de ook voor zijn partij dramatische verlopen verkiezingen. Ook in andere partijen rommelde het.

Niet vergeten mag worden dat het uiteindelijk vooral gaat om de keuzes die moeten worden gemaakt. De lijst van voormalig VVD-kamerlid Geert Wilders trok veel stemmen met zijn bewering dat alles wat fout gaat de schuld is van de islam of van linkse hobby’s.

Linkse partijen hebben een andere analyse van de problemen van de maatschappij. Ooit zaten alle linkse mensen in één partij, tegenwoordig zijn ze verdeeld over meerdere organisaties: PvdA, SP en GroenLinks.

Het boek Van SDB tot SP dat enige jaren geleden verscheen, is bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen en gebeurtenissen. Ook deze nieuwe uitgave laat zien hoe verschillende opvattingen hebben geleid tot het uit elkaar vallen van de linkse stroming in meerdere partijen. De visies en oplossingen die zij aandragen zijn handzaam weergegeven, waarbij ook de nodige kritische noten worden gekraakt.

Sjaak van der Velden  schreef eerder het drieluik Werknemers in actie, Werknemers georganiseerd en Van SDB tot SP.

Sjaak van der Velden, Links. PvdA, SP en GroenLinks

isbn 978.90.5260.375.9,  225 pagina’s, € 15,00.

Uitgeverij Aksant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!