Literatuur inheemse godin Nehalennia

Nehalennia is de bekendste inheemse godin uit de Romeinse tijd in Nederland. Wie literatuur zoekt over de haar en haar altaren kan niet om classicus en archeoloog dr. P. Stuart heen.

ao-reeks 1340 Nehalennia

Als conservator van de afdeling Romeins Nederland van het Rijksmuseum van Oudheden was hij nauw betrokken bij het bergingswerk in de Oosterschelde in 1970. Uit de Oosterschelde werden honderden vondsten opgediept die het belang van de godin onderstreepten.

Colijnsplaat en Domburg

Stuart publiceerde veel over het Romeinse verleden van Nederland, waaronder Provincie van een imperium, een boek bij de tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Na een inleiding waarin de belangrijkste vindplaatsen aan bod komen, beschrijft hij per vondstrubriek de vondsten. Afhankelijk van de rubriek gaat Stuart in op onderwerpen als de ontwikkeling in de vorm, fabricagecentra en het verspreidingsgebied. Het boek van 180 pagina’s dik is rijk geïllustreerd. Ondanks dat sinds 1986 veel nieuw ‘inheems’ Romeins materiaal is gevonden, blijft dit boek de moeite waard, juist vanwege de heldere beschrijvingen per vondstgroep.

Veel publicaties staan toch vooral in het teken van Nehalennia en de vondst van haar altaren in Domburg en Colijnsplaat. Hier enkele publicaties waarvan het de moeite is om naar te zoeken:

  • Nog in hetzelfde jaar van de ontdekking van de archeologische vindplaats in de Oosterschelde (1970) schreef Stuart een boekje in de Actuele Onderwerpen-reeks (nr. 1340). Dit boekje wordt zowel op internet als op boekenmarkten veelvuldig aangeboden.
  • Antiquarisch ook redelijk goed te verkrijgen is:
    Deae Nehalennia. Gids bij de tentoonstelling Nehalennia – De Zeeuwse godin, Zeeland in de Romeinse tijd, Romeinse monumenten uit de Oosterschelde, Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, Rijksmuseum van Oudheden (Middelburg, Leiden 1971)
  • In 2001 publiceerde Stuart de wetenschappelijke uitgave van de vondsten bij Colijnsplaat in: Stuart, P. und J.E. Bogaers, Nehalennia, Römische Steindenkmäler aus der Oosterschelde bei Colijnsplaat (Leiden 2001)
  • Een publieksvriendelijke uitgave verscheen in 2003: P. Stuart, Nehalennia. Documenten in steen (Goes 2003)
  • In 2013 verscheen van Stuart: Nehalennia van Domburg, Geschiedenis van de stenen documenten (tekstband en ban dmet afbeeldingen) (Utrecht 2013).

Op de website GeschiedenisZeeland.nl staat een lijst met meer publicaties over Nehalennia.

Lees ook het artikel op Historiën.nl.Deae Nehalennia

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!