Maarten van Rossem: Wat is geluk?

In Wat is geluk? graaft Maarten van Rossem zich autobio over wat hem gelukkig maakt.

Van Rossem kenmerkt zichzelf als een typische Nederlander. Enerzijds klagen Nederlanders kritisch over van alles en nog wat, anderzijds zijn zij gelukkig of zelfs zielsgelukkig. Hij concludeert dit op basis van verschillende rapporten waarin wij ons gelukkig prijzen maar we de samenleving als geheel minder rooskleurig bezien.

Paradox

Over deze paradox heeft de historicus zich in het verleden al vaker verbaasd, onder meer in het geweldige fotoboek Nederland en de Nederlanders (2011). Wat dat betreft, is er in Wat is geluk? niets nieuws onder de zon en biedt het essay over dit onderwerp Geluk!?, Van hemelse gave tot hebbeding (2017) van Herman Pleij meer (historische) onderbouwing van het thema.

Persoonlijk

Het boekje is voor de vele Van Rossem-liefhebbers niettemin de moeite waard omdat hij -in het jaar dat hij 75 jaar is geworden- ruimschoots terugblikt op wat hem in zijn leven tevreden of gelukkig (hij wisselt deze begrippen regelmatig af) maakt. Daarmee sluit het mooi aan op de biografie Maarten zonder masker (2013).

“Ik ben op 24 oktober 1943 in Zeist geboren. Ik hoor dus bij die geluksvogels die in een van de prettigste landen ter wereld zijn geboren.”

Ontspoord

Tal van bronnen van tevredenheid in zijn persoonlijke leven passeren de revue: museum- en bioscoopbezoek, vakanties, zijn schooltijd (ondanks de ‘afkeer van school’ en studiejaren, wandelen, astronomie en bovenal lezen. Af en toe verliest hij zich daarbij in de opsommingen, maar dat haalt de vaart niet uit de vertelling.

“De naar geluk snakkende lezer zal wel vinden dat ik met deze opsomming ontspoord ben …”

Hoewel zijn familieleven slechts spaarzaam aan bod komt, maakt Van Rossem duidelijk dat de voorwaarde voor geluk juist de omgang met mensen is.

“Sedert ik zelf kinderen heb, kan ik direct vertederd raken door peuters en kleuters, terwijl ik daar voor die tijd nooit last van had.”

Tevreden mens

Historicus Johan Huizinga noemde zichzelf een positief mens, maar uit zijn werk en oordelen van tijdgenoten lijkt toch echt een ander beeld van de auteur van Herfsttij der Middeleeuwen en In de schaduwen van morgen op te maken. Van Rossem is echter volledig geloofwaardig als hij zich in Wat is geluk? als een tevreden/gelukkig mens posteert.

Rossem, M. van

Wat is geluk?

(Amsterdam 2018)

ISBN 9789046824412, € 12,50, 78 pag.

Nieuw Amsterdam

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!