Madoc, Kijk op de Middeleeuwen

In het themanummer van Madoc (nummer 4, 2008) staat de Kijk op de Middeleeuwen centraal. Aan het woord komen mediëvisten die hun licht laten schijnen over de voorstelling van de middeleeuwen die ons wordt geboden.

kijk-op-de-middeleeuwen
Niet iedereen heeft een positieve kijk op de middeleeuwen. Veelal komen de associaties ‘barbaars, grauw en stinkend’ om de hoek als oordeel. Soms slaan mensen op een andere manier door; door de middeleeuwen te romantiseren tot een tijd van het ‘pure’ leven. Niet altijd komen deze denkbeelden voort uit een overschot aan kennis van de periode. Maar toch hebben deze kwalificaties een mooie kant. Iedereen heeft wel iets met de middeleeuwen.

Voorstelling van de middeleeuwen

In het themanummer van Madoc (nummer 4, 2008) staat de Kijk op de Middeleeuwen centraal. Aan het woord komen mediëvisten die hun licht laten schijnen over de voorstelling van de middeleeuwen die ons wordt geboden. Zo laat Frank Brandsma zijn licht schijnen over de middeleeuwse werelden die in computergames worden neergezet. Johanna Maria van Winter schuift aan in restaurants om te ontdekken dat slechts een enkele restaurateur een middeleeuws receptenboek heeft opengeslagen. Herman Pleij concludeert dat het beeld dat van de middeleeuwen gevormd is, ook –en misschien wel: bovenal- door historici, het zicht op de echte middeleeuwen heeft ontnomen. Dat beeld is zo vervormd, dat hij besluit met de zin: “Al moeten we eraan wennen dat de echte middeleeuwen nooit hebben bestaan.”

Fokke en Sukke

Ook niet-historici komen aan het woord in Madoc. In een interview met striptekenaar Jean-Marc van Tol geeft hij aan dat hij zijn studie tot neerlandicus nog goed weet te gebruiken om Fokke en Sukke ook in de middeleeuwen de maatschappij kritisch te bekijken. Acteur Bartho Braat beschrijft zijn queeste om De burggravin van Verghi op het toneel uit te voeren. Dat blijkt geen gemakkelijke opgave.

Hiernaast nog artikelen over drs. P’s middeleeuwse held Plunko (Erwin Mantingh); over de middeleeuwen in het voortgezet onderwijs (Frouke Schrijver), jeugdromans (Karel Maartense) en de commerciële kansen die het Hanzeverbond biedt aan steden (Job Weststrate). Kortom, een gevarieerde en interessante Kijk op de Middeleeuwen.

Kijk op de Middeleeuwen, Madoc Tijdschrift over de Middeleeuwen
Mark Aussems e.a. red.
(Jaargang 22; 2008) 4
ISBN 978-90-066-6, € 8,-
Uitgeverij Verloren

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!