Madoc, Middeleeuwse communicatie

Het themanummer Madoc, tijdschrift over de Middeleeuwen 2012 nr. 4 gaat over Middeleeuwse communicatie.Volgens Marco Mostert is deze onderwerpskeuze trendbevestigend. De Utrechtse hoogleraar, specialist op dit vakgebied,constateert een snel groeiend aantal publicaties. Ook wordt de definiëring wat middeleeuwse communicatie steeds helderder. Dat deze verschilt van hedendaagse communicatie is evident. Mostert geeft daarvan twee voorbeelden: in de middeleeuwen was het niet vreemd om te communiceren met bovenaardse wezens zoals Maria en heiligen; ook was meertaligheid de norm, veel meer dan in de huidige nationale staten waar toch min of meer een ‘eenheidstaal’ heerst.

Communicatie

De diversiteit van de middeleeuwse communicatie komt ook aan het licht als je de onderwerpen uit het themanummer bekijkt. Communicatie…

  • in berkenbast in Rusland
  • tussen spionnen en opdrachtgevers
  • met de kalief in Bagdad
  • met een heiligenleven (Lebuïnus)
  • met koppen in de gotische bouwsculptuur in Nederland
  • door toneel.

Het onderwerp is veelzijdig. De verscheidenheid wordt nog versterkt door de opzet van Madoc. Tussen de langere artikelen door staan zogenaamde intermezzo’s, waarin in een pagina een onderwerp aan bod komt. Deze afwisseling vind ik een gouden greep. Het leest gewoonweg ‘lekker’ weg en werkt motiverend om je eens verder te verdiepen in een onderwerp. Wat dat betreft had een selectieve bibliografie niet misstaan, hoewel ook uit de noten wel diverse titels zijn te halen.

Middeleeuwse communicatie [=themanummer Madoc. Tijdschrift over de Middeleeuwen 26 (2012) 4].
Onder redactie van Ludo Jongen e.a..
(Hilversum 2012)

ISBN 978-90-8704-355-1, €8,-
80 blz., ingenaaid, geïllustreerd
Uitgeverij Verloren

 

 

 

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!