Mao Zedong

Mao Zedong op het omslag van Der Spiegel, 22 januari 1967. Gemaakt naar het model van het Amerikaanse Time werd Der Spiegel het meest invloedrijke Duitse opinieblad.

OMSLAG
DER SPIEGEL 22 januari 1967

Geboren in de puinhopen van Duitsland vlak na de Tweede Wereldoorlog. Gemaakt naar het model van het Amerikaanse Time werd Der Spiegel het meest invloedrijke Duitse opinieblad.

Mao Zedong was een overlever. Als leider van de Chinese communisten overwon hij vrijwel elkdenkbaar gevaar. In de jaren dertig leken zijn dagen geteld. Bedreigd door een grote overmacht en slechts gesteund door een handvol trouwe volgelingen wist hij tijdens de ‘Lange Mars’ (1934) aan de dood te ontsnappen en zijn reputatie te vestigen.

In ballingschap bouwde hij de beweging weer op en streed eerst tegen de Japanse bezetter en na 1945 tegen de Nationalisten van zijn grote tegenstrever Tsiang Kaishek. De burgeroorlog in China werd in 1949 beslist en vanaf dat moment was Mao heer en meester over een miljard wereldburgers, waarvan de meerderheid in landelijke gemeenschappen een karig bestaan hadden.Met harde hand voerde Mao grote hervormingen door die soms succes hadden, maar steevast vele Chinezen het leven kostten. In de jaren zestig verloor Mao de greep op de ontwikkelingen. Geheel volgens zijn karakter sloeg hij terug met de ‘Culturele Revolutie’. Jonge milities verkondigden Mao’s zuivere leer, geformuleerd in het ‘Rode Boekje’, en elimineerden zonder pardon de oude partijkaders. Mao was weer de onaantastbare leider en een de Chinese jeugd was volgens zijn normen gehersenspoeld. Mao’s laatste gevecht liet diepe sporen na in de Chinese samenleving en na zijn dood in 1976 volgde dan ook een genadeloze afrekening met de meest gehate partijbonzen. Mao’s erfenis is moeilijk in een paar woorden te vatten, maar zeker is dat hij een plaats heeft tussen de meest invloedrijke machthebbers van de twintigste eeuw. Korte Engelstalige documentaire over Mao en de gevolgen van zijn bewind voor het volk:[kml_flashembed movie="http://nl.youtube.com/v/efBQKHOfW60" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!