Menselijk gezicht Franken in België en Nederland

Met De Franken in België en Nederland, Heersers in de vroege middeleeuwen geeft Luit van der Tuuk de Frankische heersers een menselijk gezicht.

 

franken-in-belgie-en-nederland“Graag wil ik dit boek aanbevelen bij een brede kring van lezers, zowel beroepshistorici als amateurs.” Dit was de eerste zin van het voorwoord van Koningen en krijgsheren (2009). Dit voorwoord werd geschreven door prof. Dr. Johanna Maria van Winter, de Utrechtse grand old lady van de Utrechtse mediëvistiek. De wervende woorden waren bedoeld om auteur Luit van der Tuuks werk onder de aandacht te brengen.

Luit van der Tuuk

Zo’n voorwoord is niet meer nodig. Luit van der Tuuk is de laatste jaren zeer productief geweest. Met De Eerste Gouden Eeuw won hij de W.A. van Es-prijs en door zijn boeken over Friezen en Vikingen staat hij te boek als vroege middeleeuwen-specialist. In 2016 deed hij een stap terug in de tijd met Langs de Limes in de Lage Landen over de Romeinen.

Terug in de vroege middeleeuwen

Met De Franken in België en Nederland, Heersers in de vroege middeleeuwen is hij wederom in zijn vertrouwde tijd. Het voorwoord neemt hij nu voor eigen rekening. Sla dat voorwoord niet over. Niet vaak zet een auteur namelijk zo helder uiteen wat hem voor ogen stond bij het schrijven.

“Bij het schrijven van dit boek worstelde ik met de vraag hoe onze geschiedenis in de Frankische periode zo verwoord kan worden dat die voor een breed publiek goed leesbaar is. […] Door het perspectief van verschillende Frankische heersers als uitgangspunt van onze eigen geschiedenis te kiezen, wordt die niet als een langdradige reeks aan elkaar geschakelde gebeurtenissen gepresenteerd, maar juist door het menselijke aspect boeiend gemaakt.”

Historische bronnen

Van der Tuuk slaagt in dat ‘boeiend maken’ mede door wetenswaardigheden gedoseerd aan te bieden. Want ook al zijn de historische bronnen niet over iedere persoon uit deze periode in ruime mate aanwezig, het risico bestaat dat je als schrijver alle feiten op tafel wilt leggen. Dat doet hij niet. Mede door vooral de handelingen te belichten die betrekking hebben op de Lage Landen slaagt de auteur erin dat de feitelijke gegevens in dienst staan van het verhaal.

Karel de Grote

Dat blijkt alleen al uit het artikel over Karel de Grote. Over hem worden jaarlijks volledige boeken geschreven. Vaak van honderden pagina’s dik. Zonder dat er overigens iets nieuws wordt gezegd. In de zeventien pagina’s in dit boek ontstaat een compact, maar helder beeld van de koning-keizer waarbij Van der Tuuk kritisch is over de hoofdpersoon en over de pers die hij krijgt.

“Nog altijd wordt Keizer Karel opgehemeld als groot organisator en hervormer. Zijn naam is zelfs verbonden met de eenwording van Europa. Nog steeds draait het allemaal om beeldvorming. Zelden komt naar voren dat deze ‘vader van Europa’ slechts het beleid van zijn voorgangers voortzette en daarbij als een nietsontziende agressor optrad.”

Standaardwerk

koningen-en-krijgsherenZoals hij zelf aangeeft, is De Franken in België en Nederland een intensieve bewerking van Koningen en krijgsheren. Geen heruitgave met enkele herzieningen en aanvulling van de literatuurlijst. Als je de boeken vergelijkt zie je dat de tekst in zijn volledigheid is doorgenomen. Soms zijn hele teksten toegevoegd, soms zijn het zinsverbanden of woordkeuzen die voor een vlottere tekst zorgen.

Niet alleen de auteur maar ook de uitgever hebben ervoor gezorgd dat er een verbeterde versie is gemaakt. De omslag spreekt veel meer tot de verbeelding. Het papier is van betere kwaliteit en –mede daardoor zijn- de illustraties veel helderder. Hoewel vooral gericht op de heersers -en de vrouwen die hen terzijde stonden- is dit een boek om naast het standaardwerk De Franken van D.P. Blok op de plank te hebben staan om een beeld te krijgen van wat de Franken voor ons deden.

Lees hier alvast een voorproefje…

[bol_product_links block_id=”bol_58657fa31f6d7_selected-products” products=”9200000060402790,9200000046134642,9200000016170677,9200000057137773,9200000051926297,9200000030698455″ name=”Luit van der Tuuk” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF8E1C” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!