MI5 vreesde fietsende Hitlerjugend

De Britse veiligheidsdienst MI5 sloeg eind juli 1937 alarm over leden van de Duitse Hitlerjugend die Groot-Brittannië voor een fietstochtje aandeden. Dit blijkt uit maandag (8 maart 2010) vrijgegeven stukken van MI5.De Britse veiligheidsdienst MI5 sloeg eind juli 1937 alarm over leden van de Duitse Hitlerjugend die Groot-Brittannië voor een fietstochtje aandeden. Dit blijkt uit maandag (8 maart 2010) vrijgegeven stukken van MI5.

Plaatselijke politiebureaus hadden de jongeren gesignaleerd en deden hier volop melding van bij de inlichtingendienst. Men was bang dat de fietsers kwamen spioneren om een latere invasie te vergemakkelijken.

“Het beeld van afgetrainde Duitse jongeren met blonde haren en lederhosen die door delen van Engeland fietsten waar al jaren niets gebeurd was, zorgde voor heel wat opschudding”, aldus Christopher Andrew, auteur van een boek over de Britse binnenlandse geheime dienst MI5.

De angst van MI5 was wellicht gevoed door een artikel in een Britse krant over Duitse ‘spyclists’ uit mei 1937. Het blad citeerde een instructie voor fietsers in het buitenland uit een Duits tijdschrift. „Prent in je geheugen de wegen en paden, de dorpen en steden, uitstekende kerktorens en andere markante punten. Maak een aantekening van de namen van plaatsen, rivieren, zeeën en bergen. Misschien kun je die nog eens voor het vaderland gebruiken.”

De Britse veiligheidsdienst heeft echter geen harde bewijzen gevonden voor spionage, maar heeft de groep wel in de gaten gehouden. Ook heeft MI5 geprobeerd contacten tussen de Hitlerjugend en de Britse padvinders (Boy scouts) te voorkomen. Dat laatste is niet gelukt. Enkele Duisters dineerden zelfs met de oprichter van de Boy Scouts Robert Baden-Powell. Deze werd daarop door de chef van de Hitlerjugend, Hartmann Lauterbacher, uitgenodigd voor een bezoek aan Hitler. Baden-Powell zei ‘een voorstander te zijn van alles wat onze twee landen tot een betere verhouding kan brengen’, maar vroeg wel officieel advies over welke houding hij zou moeten aannemen ten opzichte van de Duitse uitnodigingen.

Bronnen
Trouw
NRC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!