Moeder, daar is de melkboer!

Melk haal je tegenwoordig gewoon in de supermarkt. Maar vroeger kwam de melkboer gewoon langs, net als de bakker en de groentenman. Je kocht je spullen gewoon aan de deur.

Tegenwoordig ga je voor je boodschappen naar de supermarkt. Je kunt er eigenlijk alles kopen wat je nodig hebt. Maar vroeger ging dat anders. Voor vlees ging je naar de slager, voor brood naar de bakker en voor melk naar de melkboer. Maar lange tijd kwamen ze ook bij je aan de deur. Gewoon, om te vragen of je nog wat nodig had.

Een melkboer die bij je aan de deur kwam, dat was in de jaren vijftig nog heel gewoon. Met een bel of toeter liet hij weten dat hij in de straat was. Melk was eigenlijk altijd vers en de melkboer was bovendien erg handig, want niet iedereen had een koelkast in die tijd. Bovendien wist de melkboer vaak precies wat jij lekker vond en als er een nieuw soort melk was waarvan hij dacht dat je dat wel lekker zou vinden, dan kwam hij dat persoonlijk vertellen. En proeven mocht natuurlijk ook!

De komst van de supermarkt betekende het einde van de melkboer. De supermarkt verkocht ook melk en vaak tegen een lagere prijs dan de melkboer. Het beroep stierf daardoor bijna uit. Toch speelt ook de supermarkt nu steeds meer in op de wensen van klanten: spaarzegels, bonusacties en klantenkaarten zijn daar voorbeelden van. Langzaam beginnen de supermarkten ook de individuele wensen van de klanten steeds meer in kaart te brengen. Keren oude tijden terug?

Bron: website Geheugen van Nederland

Erik Sweers

Erik Sweers studeerde van 1997 tot 2004 geschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Sinds 2008 is hij redacteur voor Historiën. Erik heeft in samenwerking met diverse uitgeverijen lesmateriaal voor het voorgezet onderwijs gemaakt, zoals GeschiedenisNU en de geschiedenislesmethode Columbus.

More Posts - Website

Geef een reactie

Schrijf je in voor TOEN!