Mogelijk twee nieuwe Holocaustprocessen

In Duitsland worden mogelijk twee nieuwe processen gestart tegen voormalige Nazi’s. De aanklager moet nog besluiten of hij daadwerkelijk tot vervolging over gaat.

Het vooronderzoek tegen twee mogelijke nazi-misdadigers is afgerond. De twee mannen, Samuel K. en Iwan Kalymon, kunnen nu vervolgd worden voor hun daden in de Tweede Wereldoorlog. Of dit ook werkelijk gaat gebeuren is nog onduidelijk.

De Pool Iwan Kalymon, die nu in de Amerikaanse staat Michigan woont, zou in de oorlog iemand gedood hebben en een ander verwond. Hij zou als hulpagent voor de nazi’s gewerkt hebben. Het bewijs tegen hem bestaat voornamelijk uit een verslag van het incident waarbij de dode zou zijn gevallen, maar Kalymon zelf zegt dat dit verslag een vervalsing is.

Samuel K. wordt beschuldigd van heel wat zwaardere misdaden. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de dood van duizenden joden in het Poolse vernietigingskamp Belzec. De zaak tegen hem zou vergelijkbaar zijn met die van Demjanjuk, die momenteel terecht staat voor de moord op zo’n 30.000 joden in Sobibor.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!