Moord Willem Van Oranje opgelost?

Na vier jaar research is in 2012 in Delft het onderzoek afgerond naar de moord op Willem van Oranje. In Delft is het (politie-)onderzoek afgerond naar de  in 1584 gepleegde moord op Willem van Oranje in de Prinsenhof. ‘Niet bepaald een arrestatie op heterdaad’ hoort men cynici al denken. ‘Beter laat dan nooit’ zullen meer positieve mensen zeggen. Of de beroemdste moord uit de vaderlandse geschiedenis nu werkelijk is opgelost, kan men zelf zien in museum De Prinsenhof in Delft. Case: Willem van Oranje’ is een absolute aanrader.

Het eind maart 2012 afgeronde onderzoek naar de moord op Willem van Oranje in de Prinsenhof ging voornamelijk om het uittesten van technische research-methodes en het verkrijgen van nieuwe historische inzichten. Al het mogelijke werd onderzocht en binnenstebuiten gekeerd. De resultaten zijn dat de kogelgaten in De Prinsenhof authentiek zijn, maar later door mensenhand uitgediept werden. Ook zou Willem van Oranje niet, zoals altijd werd aangenomen, uit de Historische zaal zijn gekomen toen Balthasar Gerards hem neerschoot, maar wel uit het Gastenverblijf dat aan de andere kant van de trap lag. Gerards had zich verschanst achter een pilaar voor de Historische zaal.

Willem van Oranje was volgens het onderzoek op slag dood toen drie kogels zijn borstkas doorboorden (wegens de grote impact en schade die de kogels aanrichtten). Hij kan daardoor nooit zijn historisch geworden laatste woorden “mijn God, mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk” uitgesproken hebben.

Tot nu toe bleef de moord op Willem van Oranje ook nog omgeven door een ander mysterie. De kogelgaten in de Prinsenhof bevinden zich nogal laag bij de grond. Veel lager dan men zou verwachten bij een schot door de borst. Volgens het onderzoeksteam heeft Gerards wellicht over twee hellebaardiers (bewakers van de Prins) heen moeten schieten om Willem Van Oranje te treffen. Door het omlaag richten van zijn pistool zouden de kogels makkelijk laag in de muur terecht kunnen zijn gekomen. Dat de vloer van de hal vroeger lager lag of de trap verder doorliep, zoals wel verondersteld werd, wordt niet meer waarschijnlijk geacht.

Schuilplaats verdachte niet onderzocht

Bakkerij De Diamant. Foto: Paul Prillevitz

Eén belangrijke plaats uit het moord-dossier werd niet onderzocht door het Cold Case Team: herberg De Diamant, de schuil- en verblijfplaats van moordenaar Balthasar Gerards. De eigenaresse van dit pand, dat tegenwoordig een bakkerij is, vertelt dat er geen contact met haar is opgenomen om onderzoek te doen in of onder het huis. Deze bakkerij, die vlakbij plaats delict de Prinsenhof ligt, draagt echter nog vrijwel dezelfde naam als in de tijd van de moord. Tegenwoordig heet het pand immers De Diamanten Ring.

Rechercheurs van de politie Midden- en West Brabant assisteerden het Delftse bedrijf DelftTech (directeur Willem van Spanje) bij het onderzoek. Woordvoerder van de Brabantse politie Henk Snepvangers vertelt: “Via een Luminol-onderzoek is geprobeerd bloedresten van Willem de Zwijger terug te vinden en te analyseren. De chemische stof Luminol is een product dat bij forensisch onderzoek oplicht als het in contact komt met bloed. Bloedsporen kunnen onder andere uitsluitsel geven over de positie van het slachtoffer en de dader. Omdat wij gespecialiseerd zijn in Luminol-onderzoek heeft men ons korps gevraagd onderzoek te doen. We hebben nieuwe technieken ontwikkeld die we in dit onderzoek hebben uitgeprobeerd. Op die manier moet het mogelijk zijn om meer duidelijkheid te krijgen over deze vierhonderd jaar oude moord.”  Tijdens het onderzoek werden echter geen bloed-resten gevonden wat verder onderzoek met de Luminol-techniek overbodig maakte.

Snepvangers: “De reden dat de schuilplaats van verdachte Balthasar Gerards niet werd onderzocht, is dat de politie vooral bezig was met bloedsporen-onderzoek. Plaats Delict de Prinsenhof is de locatie waar eventueel nog sporen van het misdrijf te vinden waren. In Bakkerij De Diamanten Ring (gelegen aan de Choorstraat 9) zijn dit soort sporen hoogstwaarschijnlijk niet meer aan te treffen. Er wordt nergens melding gemaakt dat Gerards gewond aankwam in Delft en na het misdrijf keerde hij niet meer terug naar de herberg omdat hij meteen gearresteerd werd.”

Bord bij bakkerij De Diamant. Foto: Paul Prillevitz

Vandaag de dag is het pand waar Gerards verbleef een echte typisch Nederlands bakkerij waar men volkoren eierkoeken, Fries Roggebrood, Delftse ontbijtkoek, natuurbrood en zwaar volkorenbrood kan kopen. De bakkerij maakt er geen geheim van dat hier ooit de moordenaar van Willem Van Oranje overnachtte. Op de buitenkant staat op een groot bord geschreven:
In de tydt van Willem den Swyger waerd dese Beackery een Logeerhuys met de naem Herberg “De Diamant”
De moordenaer van onse Vader des Vaderlands: Francois Guyon, (Balthazar Geraerds) kwaem hyer op 9 juli slaepe.
Op dinsdagh 10 juli 1584 dode hy Willem I, Prins van Oranje in het Prinsenhof !!

Opmerkelijk genoeg ziet men op de eerste verdieping van het gebouw Oranje pompoenen op satijnen kussentjes liggen voor de ramen. Dit is de verdieping waar Balthasar Gerards volgens de overleveringen sliep voor hij de moord beging. Is het spottend bedoeld? De eigenaresse van de bakkerij zegt van niet. “Het is puur mijn eigen decoratie die je daar ziet. Ondanks dat de pompoenen oranje zijn, heeft het verder niks met Gerards of Willem Van Oranje te maken.” Gevraagd of de huidige bakkerij nog delen van de oude herberg “De Diamant” in zich draagt zegt ze: “Nee, het pand is van recentere datum, maar de locatie is wel precies dezelfde.”
De bakkerij trekt volgens haar niet echt meer klanten doordat het pand zo’n roemruchte historie heeft. “De wandelroutes van de VVV komen vanwege Gerards en Willem Van Oranje natuurlijk wel langs onze bakkerij. Dat zorgt voor de nodige klanten, maar het is niet extreem.”
“In verband met het toeristenseizoen verkopen we van mei tot september wel ons ‘Willem Van Oranje-brood’. Een Balthasar Gerards-croissant of -stroopwafel hebben we niet.”

http://www.prinsenhof-delft.nl/nl/wat-is-er-te-doen/tentoonstellingen/cold-case-willem-van-oranje
http://www.prinsenhof-delft.nl
http://www.delfttech.com/home.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!