Napoleons fatale veldtocht in 1812

Tweehonderd jaar geleden maakte Napoleon de fatale veldtocht naar Rusland. Een tocht die het leven heeft gekost aan in totaal bijna één miljoen Fransen, Russen en soldaten van 20 verschillende nationaliteiten,onder wie Nederlanders.

Tweehonderd jaar geleden maakte Napoleon de fatale veldtocht naar Rusland. Een tocht die het leven heeft gekost aan in totaal bijna één miljoen Fransen, Russen en soldaten van 20 verschillende nationaliteiten,onder wie Nederlanders. Het is een wreed verhaal van koude en honger, van weinig echte strijd, maar lange, barre tochten in ijzige kou terug naar huis door tienduizenden militairen van diverse nationaliteiten.

In 1812 staat de veldtocht en de gevolgen ervan centraal. Met artikelen over Hollanders en vrouwen in het leger van Napoleon en chirurgie op het slagveld. Terwijl soldaten in Rusland de hel beleefden, vielen in Amsterdam in 1812 de eerste hoofden onder de guillotine.

Maar 1812 biedt meer. Dankzij artikelen over het damspel in de 19 eeuw – was Napoleon een dammer of een schaker? – en een verhaal over grote 19 -eeuwers, Goethe, Lord Byron en Stendhal, die een zwak hadden voor de nog grotere 19 -eeuwer, Napoleon, is dit een veelzijdig nummer geworden.

Primeur in 1812: een niet eerder gepubliceerd ooggetuigenverslag van een Zwolse soldaat in Franse dienst én de Berezina-etsen van Dirkje Kuik.

Medewerkers: Jan Hein van Dierendonck, Marc Geerdink-Schaftenaar, Gerrit Haakmeester, Joost van Hövell totWestervlier, Lotte Jensen, Hans van Koningsbrugge, Bas Lems, Wim van Mourik, Ruud Spruit en Roel Vos.

Stichting ThemaTijdschriften is in 2010 opgericht door Anja Krabben en Roy de Beunje. Doel van de stichting is het uitbrengen van thematische tijdschriften ter verrijking van kennis op het gebied van cultuur, samenleving en wetenschap. In 2011 is de stichting van start gegaan met de uitgifte van zes tijdschriften Napoleon in Nederland 1811-2011. Deze gaan over de reis door Holland die keizer Napoleon in 1811 maakte.

Vanaf 30 maart 2012 is 1812 te koop in heel Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!