Nederland wilde Bouterse afzetten

Nederland had in 1986 het plan om de toenmalige Surinaamse legerleider Bouterse met een militaire invasie af te zetten. Dat zeggen oud-premier Lubbers en voormalig ministers Van den Broek en Van Eekelen in de Volkskrant.

Nederland had in 1986 het plan om de toenmalige Surinaamse legerleider Bouterse met een militaire invasie af te zetten. Dat zeggen oud-premier Lubbers en voormalig ministers Van den Broek en Van Eekelen in de Volkskrant. Het plan was gemaakt na een verzoek van enkele leden van de Surinaamse regering om in te grijpen.

De situatie in Suriname was in 1986 behoorlijk explosief door de onderlinge strijd tussen legerleider Bouterse en het junglecommando van Ronnie Brunswijk.

Lubbers zegt dat een boodschapper uit Suriname hem indertijd op het Torentje bezocht met een brief waarin het verzoek stond om in te grijpen. Onderdeel van de plannen die werden gemaakt, was de inzet van in totaal 850 mariniers en 16 helikopters. Zij moesten onder andere de luchthaven Zanderij innemen.

Het plan zou in samenwerking met de VS worden uitgevoerd. Uiteindelijk zag de Nederlandse regering van het plan af, omdat ons land het risico van doden en gewonden te groot vond.

Hoe de plannen zo lang geheim hebben kunnen blijven, is een raadsel. Er werd al wel jarenlang over gespeculeerd.

Bron: Rtlnieuws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!