Nederlandse steden tussen 1900 en 1950 in beeld

Uit de oude doos, deze beelden van Nederlandse steden uit de vorige eeuw. Het zijn drukke tijden en de wereld veranderd razendsnel, dus is het soms heerlijk om even nostalgisch weg te dromen bij oude filmpjes. Geniet onder andere van Amsterdam uit de jaren ’50, Rotterdam van voor de oorlog en het oude Maastricht.

Amsterdam, 1955


Van het Rembrandtplein tot het Concertgebouw en de Stadsschouwburg… welkom in Amsterdam, 1955. Camera: Michael Rogge.


Rotterdam voor de oorlog

                                                 

 

Oud Den Haag in beeld


Deze beelden van de Hofstad zijn gemaakt door Annie Jansen en haar broer, inmiddels beiden overleden
.


Groningen vanuit een Opel Rekord


Het vroegere Groningen gefilmd vanuit een lesauto, een Opel Rekord. Ook toen al stond d’Olle Grieze fier overeind! 


Varen langs de Utrechtse grachten


Leidse nostalgie


De firma Haghe Film maakte in opdracht van de gemeente Leiden in 1921 de eerste bewegende beelden van Leiden. We zien de Pieterskerk, Molen de Valk, Het Museum van Volkenkunde, De Blauwpoortsbrug, De Morspoort en de poort bij de Burcht. De begeleidende tekst is afkomstig uit het Leidse Volkslied.


Zwolle


Op 14 april 1945 werd Zwolle bevrijd. In de collectie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) bevinden zich diverse filmfragmenten met beelden van deze periode. Een van deze films is gemaakt door de Zwolse arts H.J. van Wiechen.


Maastricht tussen 1920-1970

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!