Nederlandse Toespraken – Vanaf 15 oktober in de boekhandel!

De mooiste, beste en meest inspirerende Nederlandse toespraken is een tijdreis langs de vijftig meest toonaangevende toespraken die in de afgelopen honderd jaar een ijkpunt in de Nederlandse moderne geschiedenis zijn. De uitgekozen speeches ademen allemaal de tijdsgeest van dat moment. Van Troelstra’s oproep tot revolutie of de overwinningsspeech van Rinus Michels nadat Nederland het EK heeft gewonnen, de toespraak van Pim Fortuyn na zijn verkiezing als lijsttrekker van Leefbaar Nederland tot die van Koningin Máxima over de Nederlandse identiteit. Waardoor beklijft de speech en wanneer slaat iemand juist de plank mis? Historica Denise Parengkuan geeft bij elke toespraak een historische verantwoording. Wat speelt er op dat moment? Wat beweegt de spreker en wat hoopt hij te bereiken? Nederlandse toespraken is een uniek document, voor iedereen die geïnspireerd wil worden of zelf wil inspireren!

Nederland heeft geen retorische traditie en dat heeft zijn voordelen. Speeches zijn hier zelden of nooit gepolijst, gekunsteld of misleidend en altijd direct of zelfs recht voor hun raap. De toespraken moeten het niet hebben van een overdosis stijlfiguren, maar van de kracht van de redenering, de visie of de overtuiging.

De vijftig speeches in dit fascinerende boek geven met elkaar een verrassend veelkleurig en rijkgeschakeerd beeld van de geschiedenis van ons land. Zo is de toespraak van Aletta Jacobs na de invoering van het Vrouwenkiesrecht historisch te noemen. Net als de bevrijdingsrede van koningin Wilhelmina. En kan de speech van burgemeester Eberhard van der Laan gezien worden als strijd tegen het populisme. De protestrede van hoogleraar Cleveringa tijdens WO2 inspireert nog steeds, net als die van Hans van Mierlo tijdens het eerste Congres van D66. Andere toespraken ontroeren, zoals de “The Declaration of the Tie” van Prins Claus, die zijn stropdas afwerpt, de eerste rede van koning Willem-Alexander na zijn inhuldiging en de afscheidswoorden vanaf zijn sterfbed van ruimtevaarder Wubbo Ockels. Een mooi gegeven is ook, dat de eerste speech in het boek van Suze Groeneweg is, die in 1918 het eerste vrouwelijke Kamerlid werd en de laatste toespraak, 100 jaar later, gehouden wordt door Femke Halsema als eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam.

Spreken in het openbaar is niet zonder risico’s, zo zal ook blijken uit het boek. De hele natie sloot minister Frans Timmermans in de armen na zijn toespraak voor de Verenigde Naties over de MH17. Toen later bleek dat hij zich had vergaloppeerd, wendde iedereen zich weer van hem af.

‘Een canon van de Nederlandse retorica’
– speechschrijver Bob de Ruiter

Roem is vergankelijk, maar als tijdsdocumenten raken de in dit boek selecteerde toespraken nooit gedateerd. Dat blijkt ook uit de bijdragen van historica Denise Parengkuan, die bij elke toespraak de context schetst. Ze beschrijft alle momenten levendig, zowel met oog voor de grote lijnen als voor het detail. Toespraken ligt vanaf 15 oktober in de boekwinkel en is online te bestellen op Bol.com, Ako.nl en bij de Bruna.

Titel: De mooiste, beste en meest inspirerende toespraken
Auteur: Denise Parengkuan
Taal: Nederlands
Uitgever: Just Publishers
ISBN: 9789089753632
Pagina’s: 512
Verschijningsdatum: 15 oktober 2018

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!