Nieuw doel gezocht voor woning bij kamp Westerbork

De woning van de vroegere commandant van kamp Westerbork staat sinds twee jaar leeg. Herinneringscentrum Kamp Westerbork schrijft een prijsvraag uit voor het beste nieuwe idee wat er nu mee te doen.

De woning werd gebouwd in 1939, door de Nederlandse commandant van ‘vluchtelingenkamp Westerbork’, dat uit Duitsland gevluchtte joden opving. Later, tijdens de Duitse bezetting, behoorde het huis echter toe aan SS-commandant Gemmeker, die de leiding had over kamp Westerbork. Het kamp was toen omgevormd tot een kamp waar alle Nederlandse joden, Roma en Sinti langskwamen die naar kampen verder in het oosten gedeporteerd werden. Na de oorlog kwam het huis in bezit van kolonel Speek O’Brien uit Indië, die toen territoriaal commandant van het Noorden werd. Na zijn overlijden bleef zijn dochter er wonen, maar ook zij is twee jaar geleden gestorven. Sindsdien staat het huis leeg en wacht het op een nieuwe invulling.

De woning is historisch gezien ook bijzonder omdat de rest van het kamp met de grond is gelijkgemaakt in de jaren ’70. Het huis is het enige wat nog herinnert aan deze donkere periode uit de Nederlandse geschiedenis. Het valt nu toe aan Herrinneringscentrum Kamp Westerbork, en deze heeft een prijsvraag uitgeschreven. Kunstenaars, wetenschappers en vormgevers worden uitgedaagd om een nieuwe functie te geven aan het gebouw. Het beste idee wordt in 2011 niet alleen uitgevoerd, maar zal in 2010 ook de innovatieprijs Drenthe 2010 krijgen. Zeker is al wel dat er geen permanente tentoonstelling in het huis komt.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!