Nieuwe Rembrandt van Rijn ontdekt bij Boijmans

Bij het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen is een nieuw schilderij van Rembrandt van Rijn ontdekt. Het museum dacht eerder dat het schilderij, Tobias en zijn vrouw, van de hand van een leerling van de bekende schilder was.

Bij het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen is een nieuw schilderij van Rembrandt van Rijn ontdekt. Het museum dacht dat het schilderij, Tobias en zijn vrouw, van de hand van een leerling van de bekende schilder was, maar Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering is er na onderzoek achtergekomen dat de zeventiende-eeuwse Hollandse meester het zelf heeft gemaakt.

Een woordvoerder van het museum heeft dit bevestigd. Het schilderij, dat het museum in langdurige bruikleen heeft van de Stichting Willem van der Vorm, was ondergebracht in een depot.

De Rembrandt-kenner kwam tijdens een onderzoek tot de ontdekking. Hij komt onder meer tot zijn conclusie omdat onder meer sprake is van het specifieke gevoel voor detail en gelijkenissen met eerdere werken. Wanneer Van de Wetering precies zijn ontdekking heeft gedaan, weet de woordvoerder niet.

Op het schilderij staat een echtpaar bij een open haard afgebeeld. De Hollandse meester heeft zijn werk over dat van een andere schilder heen geschilderd. De verflaag was inmiddels erg dun geworden, waardoor het werk eronder zichtbaar werd. Daarom was het naar een restaurateur gebracht.

Vanwege de ontdekking gaat het schilderij deze week weer terug naar het museum, waar het vanaf vrijdag een maand lang te zien zal zijn. Vervolgens gaat het terug naar de restaurateur, om daarna naar Japan te worden gebracht. Daarna komt het weer terug naar het Rotterdamse museum. Wat er dan met het schilderij gebeurt, is nog onduidelijk.

Bron: Trouw.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!