Nigel Hamilton over 70 jaar Amerikaanse wereldmacht

Nigel Hamilton is een met prijzen bekroonde Britse biograaf en academicus. Hij publiceerde tientallen boeken vertaald in zestien talen, waaronder biografieën over Thomas Mann en Bill Clinton. Zijn grootste bestseller is JFK: Reckless Youth uit 1992. Van dit werk over John F. Kennedy’s jeugd maakte de Amerikaanse zender ABC zelfs een miniserie met Patrick Dempsey in de hoofdrol. Onlangs vereerde bestseller auteur Nigel Hamilton de Rijksuniversiteit Groningen met een bezoek om te vertellen over zijn boek American Caesars: Lives of the Presidents from Franklin D. Roosevelt to George W. Bush.

Het ontstaan van de Amerikaanse wereldmacht

Nigel Hamilton (bron: Wikimedia)

Nigel Hamilton (bron: Wikimedia)

Daar stond hij dan, voor een volle collegezaal aan de RUG: de inmiddels 71-jarige biograaf en auteur Nigel Hamilton. Met de passie die vele historici kenmerkt vertelde hij over zijn boek American Caesars, gepubliceerd in 2010. De kern van het boek wordt gevormd door de vraag hoe het kan dat de Verenigde Staten zich na 1945 hebben ontwikkeld van een isolationistische natie naar een wereldmacht. Hoe maakte president Franklin D. Roosevelt als een echte ‘Caesar’ van zijn land een ‘American Empire’?

Zonder de Tweede Wereldoorlog hadden we waarschijnlijk geen Amerika als wereldmacht gekend, zo stelt Hamilton. Voorheen bemoeide het land zich zo min mogelijk met de buitenwereld. De aanval op Pearl Harbor in 1942 en de daaropvolgende Amerikaanse betrokkenheid bij de Tweede Wereldoorlog zorgde eigenlijk voor het ontstaan van een ‘accidental empire’. Roosevelt was een echte oorlogspresident en een ‘Caesar’ als je dat zo wilt noemen. Tijdens de conferentie in Teheran in 1943 stelde Roosevelt aan de Britse premier Churchill en Sovjet-leider Stalin voor dat de VS, Rusland, Groot-Brittannië en China dienst zouden doen als ‘politieagenten’ in de wereld.

President Roosevelt leidde zijn natie een nieuw tijdperk in (bron: Wikimedia)

President Roosevelt leidde zijn natie een nieuw tijdperk in (bron: Wikimedia)

‘American Caesars’ voeren oorlog na oorlog

De geschiedenis liep anders. Roosevelt maakte het einde van de oorlog niet meer mee, de Koude Oorlog brak uit en onder Mao Zedong werd China communistisch. Groot-Brittannië verloor al zijn macht als wereldrijk en de VS en de Sovjet-Unie werden aartsvijanden. Gevolg: Amerika bleef over als enige wereldmacht. Een ‘accidental empire’ dat onder leiding van ‘Caesars’ als Truman, Eisenhower, Kennedy en Johnson vele oorlogen voerde om haar rijk te beschermen. In de afgelopen 70 jaar voerde de Verenigde Staten oorlogen in Korea, Vietnam, Afghanistan en Irak. De val van de Berlijnse Muur en het einde van de Koude Oorlog in de jaren ’80 betekende voor de VS onder president Reagan een grote overwinning.

Interactie

Maar hoe kan het dat de Verenigde Staten zich ontwikkelde tot wereldmacht en dat tot op de dag vandaag nog steeds is? Het is ironisch te noemen dat Groot-Brittannië na de oorlog vrijwel al haar macht als wereldrijk verloor, terwijl de ‘American Empire’ aan invloed won. Hamilton verklaart het door ‘a willingness to back the American project’. De interactie tussen het Amerikaanse volk en haar leider is bijzonder sterk. De Amerikaanse president speelt een centrale rol in de samenleving. Wanneer er in het verleden oorlog gevoerd moest worden, ontving de president meestal steun van een groot deel van de bevolking. Denk bijvoorbeeld aan president George W. Bush, wier populariteit na de aanslagen op 11 september 2001 tot grote hoogten steeg. Hoewel de Amerikaanse opinie later veranderde, steunde bijna iedereen het binnenvallen van Afghanistan in maart 2002.

Presidentsverkiezingen 2016

Wordt Hillary Clinton de nieuwe 'American Caesar'? De toekomst zal het uitwijzen (bron: Wikimedia)

Wordt Hillary Clinton de nieuwe ‘American Caesar’? De toekomst zal het uitwijzen (bron: Wikimedia)

De Verenigde Staten is tot op de dag vandaag een machtige natie. De macht van de VS blijft een actuele kwestie. Zal ook de volgende Amerikaanse president in de voetsporen treden van Roosevelt? Hoewel Hamilton niet wil speculeren wie de volgende ‘Caesar’ zal worden, durft hij te stellen dat het land nooit terug zal gaan naar het isolationisme.

https://www.youtube.com/watch?v=4IEXvPqh7Jw

[bol_product_links block_id=”bol_55fd37f918f80_selected-products” products=”1001004011245861,1001004006105564,1001004002781796″ name=”American Caesars” sub_id=”” link_color=”D68F00″ subtitle_color=”D6982D” pricetype_color=”FF642B” price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFBD7A” border_color=”D27700″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!