Nog een Joods dagboek met belevenissen uit WO II gevonden

Anne Frank was niet de enige joodse die schreef over de verschrikkingen die ze tijdens de Tweede Wereldoorlog meemaakte. Er is een nieuw dagboek opgedoken van een joodse vrouw.

Al sinds enkele jaren bezit het Joods Historisch Museum in Amsterdam het dagboek van Klaartje de Zwarte, die in 1943 samen met haar man Joseph werd opgepakt en naar concentratiekampen afgevoerd. Op 22 maart 1943 werd het echtpaar De Zwarte opgepakt en afgevoerd naar de Hollandse Schouwburg in Amsterdam, de verzamelplaats voor deportaties van Joden. Vanuit daar ging Klaartje naar Vught en Westerbork, om te eindigen in vernietigingskamp Sobibor. Van haar laatste verschrikkelijke maanden in deze kampen hield Klaartje een dagboek bij, die ze op 4 juli 1943, de dag voordat ze naar Sobibor ging, aan haar zwager overdroeg.

Hij bewaarde de notities en gaf ze jaren later aan het Joods Historisch Museum. De makers van de NPS serie De Oorlog stuitten op het boek en hebben het nu in de openbaarheid gebracht. Zondag 22 november nam staatssecretaris Jet Bussekamp in de Hollandse Schouwburg het eerste gedrukte exemplaar in ontvangst.

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!