Van Willem van Oranje tot Wubbo Ockels: de mooiste, beste en meest inspirerende Nederlandse toespraken

Toen minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans op 22 juli 2014 vlak na de ramp met de MH-17 de VN-veiligheidsraad toesprak, klonk er een en al bewondering. Hoe kon Timmermans zo’n prachtige persoonlijke én politieke speech houden? Wij Nederlanders kónden toch immers niet speechen? Wij waren toch een volk van kooplui en dominees, en waren hooguit in staat tot een moralistisch betoog vanaf de kansel? Hoog tijd dat het ongenuanceerde oordeel over Nederlanders als een land van slechte sprekers in het openbaar wordt rechtgezet.

Legendarische toespraken

In het boek ‘Nederlandse toespraken’ zijn de mooiste, moedigste en meest inspirerende toespraken bijeengebracht. Dit zijn de toespraken die ijkpunten in onze vaderlandse geschiedenis werden. Legendarische toespraken konden kort zijn, zoals de laatste woorden van raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, vlak voor zijn onthoofding op 13 mei 1619. Ze konden aangrijpend en emotioneel zijn, zoals de rede van hoogleraar Rudolph Cleveringa tegen het ontslag van zijn Joodse collega Meijers. Maar ook de pacifistische rede van koningin Juliana voor het Amerikaanse congres en de afscheidswoorden van Wubbo Ockels vanaf zijn sterfbed ontroeren op geheel eigen wijze.

Canon van de Nederlandse retorica

Weer andere toespraken waren absoluut uniek, zoals de laatste ‘uche-uche’-dienst van rookmagiër Robert-Jasper Grootveld of de ‘Pleitrede tegen het Hof’ van volksschrijver Gerard Reve.
In ‘De mooiste, beste en meest inspirerende Nederlandse Toespraken vindt u ze allemaal terug’, voorzien van een uitgebreide inleiding en historische achtergrond. Een canon van de Nederlandse retorica, zoals die nog niet eerder bijeen is gebracht. Het wordt uitgebracht in nauwe samenwerking met de VPRO. ‘De mooiste, beste en meest inspirerende Nederlandse toespraken’ verschijnt op 15 april 2016 en is nu al online te reserveren bij AKO, Bruna, ECI en Amazon.

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

1 Reactie op Van Willem van Oranje tot Wubbo Ockels: de mooiste, beste en meest inspirerende Nederlandse toespraken

Schrijf je in voor TOEN!