Nummerbord JFK-limousine verkocht voor 100.000 dollar

Op 22 november is het 53 jaar geleden dat een moordaanslag in Dallas een einde maakte aan het leven van president John F. Kennedy. De beelden van de jonge Amerikaanse leider die zijn laatste momenten doorbracht zwaaiend in een Lincoln-limousine staan in het publieke geheugen gegrift. Het nummerbord van de iconische auto werd afgelopen zaterdag geveild.

Veiling Kennedy-memorabilia

De veiling vond plaats in Dallas, de plek waar op 22 november 1963 president Kennedy tijdens een rondtoer werd doodgeschoten. De moordzaak blijft ook na meer dan een halve eeuw fascineren. Aan de stroom films, boeken én complottheorieën lijkt geen einde te komen. ‘Heritage Auctions’ veilde afgelopen weekend enkele Kennedy-memorabilia, waaronder een nummerbord van de beroemde limousine waarin JFK zijn einde vond. Het bieden begon op het internet met een bedrag van 40.000 dollar, maar liep al snel op tot 75.000. Uiteindelijk kocht een Kennedy-verzamelaar de kentekenplaat voor maar liefst 100.000 dollar.

Erfstuk in de boekenkast

Het nummerbord was tot voor kort in handen van de 72-jarige Jane Walker. Zij kreeg het in handen na de dood van haar vader, Willard Hess. Hess werkte ooit voor het bedrijf ‘Hess & Eisenhardt’ in Cincinatti die de limousine moest renoveren na de moordaanslag. In eerste instantie werd het gele nummerbord met de tekens GG-300 weggegooid door een FBI-agent. Willard Hess viste het echter uit het afval. Vervolgens bewaarde Hess het bord tot zijn dood in 2000 in zijn boekenkast. Behalve enkele familieleden en goede vrienden wist niemand dat Hess een bijzonder stukje geschiedenis in handen had. Totdat Jane Walker besloot het erfstuk te laten veilen. Ook na een halve eeuw verkeerd het beroemde bord nog in een zeer goede conditie.

De Lincoln-limousine werd volledig gerenoveerd door 'Hess & Eisenhardt'. De iconische auto, met een ander nummerbord, is tegenwoordig te bekijken in het Henry Ford Museum in Michigan (bron: Wikimedia)

De Lincoln-limousine werd volledig gerenoveerd door ‘Hess & Eisenhardt’. De iconische auto, met een ander nummerbord, is tegenwoordig te bekijken in het Henry Ford Museum in Michigan (bron: Wikimedia)

Bronnen

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Historiën Twitter
Schrijf je in voor TOEN!